ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ
 του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου

ΣΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συνάντηση
 Γρηγορίου Παλαμά και
Νικολάου Γαβριήλ Πεντζίκη

του Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου.

Ρήσεων Αντικατοπτρισμοί
 Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς:
Ο λόγιος δάσκαλος του 18
ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο
 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Από τη θεωρία σε μικρά βήματα πράξης

 

Χρήστος Τσανασίδης

Κι όμως…οι τοίχοι μιλάνε!

Η διαχρονικότητα της ιδεολογικής κρίσης στην Ελλάδα και η μετάβαση από την αγροτική κοινωνία στον καπιταλισμό

 κλικ εδώ για να διαβάσετε την βιβλιοπαρουσίαση

Η κ. Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου  παρoυσιάζει την ποιητική συλλογή του

 

Νίκου Ποταμίτη.

Μνήμες ζωής ερατεινής,

Θα ξεκινήσω με την ευχάριστη διαπίστωση ότι στο χώρο της έκδοσης βιβλίων σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας εμφανίζονται και άλλοι συμπατριώτες μας με δημοσίευση των αποτελεσμάτων/συμπερασμάτων των ερευνών τους.

Αναφέρομαι σήμερα στο βιβλίο «Σιατιστινή αμπελουργία και οινοποίηση - Μια παράδοση αιώνων ... ».        περισσότερα

    

 Υπάρχουν και νέοι τρόποι να μαθαίνουμε Γραμματική;



Μια αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου του συνεργάτη μας φωτογράφου  κ. Γιώργου Λογδανίδη Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗ   από το συμπατριώτη μας εκπαιδευτικό κ. Τάσο Παπά , κλικ εδώ για να τη διαβάσετε.  

 

Καινούργια βιβλία: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΙΣΤΙΟΥ 1915, του Βασιλείου Τσιλιμίγκα.

 

      Ο τίτλος ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΙΣΤΙΟΥ 1915 δεν προδίδει την ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου: μια έκδοση για το χωριό ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ Βοΐου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλα τα στάδια δουλειάς, από τη  συγγραφή ως την έκδοση, με τη φροντίδα και το μεράκι ενός μόνιμου κάτοικου της ελληνικής επαρχίας, του χωριού ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ.

Η ιδιαιτερότητα αυτή αποκαλύπτεται στον αναγνώστη.........περισσότερα

Καινούργια βιβλία: ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΖΩΗΣ, ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, του Μιχάλη Χατσιούλη

Ο Μιχάλης Χατσιούλης είναι γνωστός για το πνευματικό και καλλιτεχνικό του έργο. Η Σιατιστινή ντοπιολαλιά, τα παιχνίδια που παίζαμε, οι παροιμίες και τα ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν στην πόλη μας και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί από τον Μιχάλη Χατσιούλη σε προηγούμενα βιβλία του. Παράλληλα ....περισσότερα

O συνεργάτης μας κ. Γεώργιος Μ. Μπόντας  παρουσιάζει το βιβλίο του Φιλίππου Αν. Ζυγούρη ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΥΤΗΣ .......περισσότερα.

 

 

Πρώτη ματιά σε μια έκδοση βιβλίου που …έρχεται από τα παλιά!

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την πρώτη παρουσίαση για το βιβλίο του Φιλίππου Αν. Ζυγούρη Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης  και λαογραφικά αυτής.

 

Αναδημοσίευση  από το περιοδικό  ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ  άρθρου της βασικής μας συνεργάτιδας κ. Θεοδώρας Ζωγράφου-Βώρου με θέμα:

Μια φιλολογική ματιά σε δυο έργα του Νίκου Ψημμένου

ΓΙΑ ΤΟN ΡΗΓΑ  Ποιήματα

ΓΙΑ ΤΟN ΡΗΓΑ Δοκίμια

 

Κάνοντας κλικ σε κάθε θέμα μπορείτε να δείτε το περιεχόμενό του.

 

 

Κων/νου Γ. Πούλιου, τ. ΓΕΜΕ,

Φιλολόγου – Συγγραφέα

«Μια σχεδιασμένη από τη <<συγκυρία>> Χαρτογράφηση της Γενέτειράς μου Σιάτιστας»,

Αγία Παρασκευή Αττικής, 2002

 

Παρουσιάζει ο κ. Γ. Φίλιος

                      ...περισσότερα

 

 

Το βιβλίο με τίτλο "Γυναίκα ανδρείαν τίς ευρήσει;" το οποίο μόλις κυκλοφόρησε είναι έκδοση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου.

Πρόκειται για την ομιλία της Καθηγουμένης Θεολογίας Μοναχής στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λαρίσης, 29/4/2010.

Το βιβλίο έχει 48 σελίδες γραμμένο με τάξη, ακρίβεια, επιστημοσύνη και μεγάλο μεράκι.

Στον πρόλογο μεταξύ άλλων η  Καθηγουμένη Θεολογία Μοναχή  γράφει: 'Αν παρακολουθήσουμε στο πέρασμα των αιώνων την ανέλιξη της γυναίκας από τη χαραυγή του ανθρώπινου γένους μέχρι σήμερα,  θα διαπιστώσουμε ό τι   αυτή ανέβηκε με την αρετή της μέχρι τα κράσπεδα της Αγίας Τριάδας στο Πρόσωπο της Παναγίας μας, αφού αξιώθηκε να γίνει Θεοτόκος, αλλά και κατέβηκε μέχρι τιν Άδη , αφού κατάφερε να παρασύρει με την καταλυτική της επιρροή ολόκληρο τον κόσμο προς την ηθική και πνευματική χρεωκοπία........

 

(απόσπασμα από εκτενέστερο άρθρο/βιβλιοπαρουσίαση του συνεργάτη μας κ. Γ. Μπόντα)

 

 

 

Σουζάννας Παπαναούμ-Σιάπαντα

 

Τα «καναγκιρίσια» της Σιάτιστας 

 

Θεσσαλονίκη 2008

 

Παρουσιάζει ο κ.  Γεώργιος Μπόντας 

.....περισσότερα

 

Το ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας αυτής της εβδομάδας μάς έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη: την ποιητική συλλογή  του Στέργιου Πολύζου Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ

Στη θέση του συνηθισμένου βιογραφικού  η διακριτική  δήλωση του δημιουργού:

"Βιογραφικό μου είναι οι μνήμες...περισσότερα

 

 

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 12:00 στο Κουκουλίδειο Πνευματικό  Κέντρο Σιάτιστας έγινε η   παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα ,

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Κω/νος Κοσμίδης και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ. Εφραίμ.

  ......περισσότερα 

 

 

 

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του συμπατριώτη μας Δρ Ιωάννη Γ. Σιάπαντα, Αναισθησιολόγου, ταξιάρχου ε.α.

 

ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΣ

Μάρτιος 1943

Μια μάχη - σταθμός:

      το μεγαλύτερο επίτευγμα της Εθνικής Αντίστασης

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος Σιγάλας  κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο " Αιμιλιανός ο εθνομάρτης Μητροπολίτης Γρεβενών  (1877-1911). Συμβολή στην Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως και της περιοχής Γρεβενών".

Είναι έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. Χορηγός η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών επί Νομάρχου κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.

 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα.

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα αξιόλογο βιβλίο με τίτλο:

Πρακτικά του Πνευματικού Δικαστηρίου, της Επαρχιακης Δημογεροντίας, της Εφοροεπιτροπης της Ορθοδόξου Κοινότητος Γρεβενών και Διαθήκες Ιδιωτών (1898-1914) επί Μητροπολιτών Γρεβενών Δωροθέου (1896­1901), Αγαθαγγέλου (1901-1910), Αιμιλιανού Β' (1911-1920, 1922-1924) και η αλληλογραφία αυτού (1917-1920).

Το βιβλίο αποτελείται από 723 σελίδες και είναι έκδοση της "Ιεράς Μητροπόλεως  Γρεβενών". Χορηγός είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών επί Νομάρχου κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο   Μακαριώτατο   Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο   Β΄.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχει ο θεολόγος και νομικός, κ. Ευάγγελος Π. Λέκκος, τ. Διευθυντής της Αποστολικης Διακονίας.

Στον Πρόλογο του βιβλίου ο   Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος  Β΄ μεταξύ άλλων γράφει:

"...Αξίζουν, λοιπόν, θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο, συγγραφέα που παρά τον κόπο και την ευθύνη του Αρχιερατικού Λειτουργήματος - το οποίο διακονεί με εξαιρετική σεμνότητα και σοβαρότητα - βρίσκει τον χρόνο και την διάθεση να συγκεντρώνει όλο αυτό το ογκώδες υλικό και να το παραδίδει στους ενδιαφερομένους, σε εμάς, μέσα από το οποίο ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία της συγκεκριμένης Εκκλησιαστικής Κοινότητας. ..."

Περιεχόμενα...περισσότερα

Γεώργιος Μπόντας

 

Η συμπατριώτισσά   μας  κ. Αγλαΐα Λαγού-Μπιλιώνη- διαμενει στην Κοζάνη- κυκλοφόρησε πρόσφατα βιβλίο με τίτλο Η Αννα, κόρη μεταναστών, θυμάται.

 

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ,

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ,

είναι  ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου με την καθοδήγηση του Ηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Στεφάνου Ρήνου.

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Η μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα είναι του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
"Ο Σεβασμιώτατος Λουκάς, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως (1877—1961) είναι ένας από αυτούς που έδωσαν τή μαρτυρία του Φωτός μέσα στο σκοτάδι. Μια μορφή κυριολεκτικά «εξαιρετική», ...περισσότερα

 

 

ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κόπιασέτσι να φάμι!

 
Έ
να κάλεσμα απ' τα παλιά που συνηθίζεται και σήμερα .
Καλοδιάθετο ευγενικό κάλεσμα, που σημαίνει: κάντε τον κόπο να μας τιμήσετε να φάμε μαζί.
Εκφράζει μια στάση ζωής, μια κοινωνική συνείδηση ... τουλάχιστο παράξενη για όσους δε γεύτηκαν φιλοξενία στα μέρη μας. Ο προσκεκλημένος δεν είναι απλά ευπρόσδεκτος, αλλά επί πλέον του αναγνωρίζει η οικοδέσποινα ότι αυτός θυσιάζει κάτι, κάνει κόπο, για να δεχτεί τη φιλοξενία της. Κάποιοι θα το έλεγαν Ευρωπαϊκή φινέτσα, εμείς θα το πούμε απλά Σιατιστινή φιλοξενία.
Ο τίτλος λοιπόν προϊδεάζει για την κουλτούρα του τόπου στον οποίο αναφέρονται οι συνταγές.
........περισσότερα
 

.....Το χάρηκα το  ΕΝ ΣΙΑΤΙΣΤΗ, το κάθε ποιητικό κομμάτι του. Νομίζω πως η Σιάτιστα βρήκε  το ζωγράφο  ποιητή της και τον με γνώση υμνητή της.

Την αγάπη σου για την πόλη εμείς την ξέρουμε, την καταλαβαίνει  όμως  χωρίς κόπο και όποιος άλλος - ξένος - διαβάσει τα ποιήματά σου. Έδωσες   την ταυτότητα της   πόλης τέλεια  όχι μόνο με λόγο ( Σιάτιστα,  Στοιχεία ταυτότητας, Στην πόλη μας  σαν έρθεις...), αλλά κύρια με την εικόνα που με το λόγο σου έχτισες.  Καταπληκτικό το Βουνό, ο Γρίβας· ο λόγος σου.......περισσότερα

 

 

Το καινούργιο βιβλίο του κ. Μιχάλη Χατσιούλη: ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ δεν προσφέρει μόνο ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά χρόνια της γενιάς του, δεν είναι απλά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, και μια συμβολή στην καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας της Σιάτιστας. ............περισσότερα

 

 

H Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος κυκλοφόρησε πρόσφατα τόμο με τίτλο ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ μαζί με την επανέκδοση του τόμου ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.Στον τόμο...............περισσότερα