Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

Από το στοχασμό των Σοφιστών

 

Ιππίας  ο Ηλείος ( 5ος αι. π.Χ.)

 

       Ο Πλάτων στο διάλογο Πρωταγόρας (§ 337),  όπου συζητούσαν διαφωνούντες οι Πρόδικος και Σωκράτης, εισάγει τον Ιππία τον Ηλείο που λέει:

 

    «Εγώ, ω άνδρες, ηγούμαι ημάς συγγενείς τε και οικείους και πολίτας άπαντας είναι φύσει, ου νόμω·  το γαρ όμοιον τω ομοίω φύσει συγγενές εστίν, ο δε νόμος τύραννος ων τοις ανθρώποις πολλά παρά την φύσιν βιάζεται .. Εγώ ουν και δέομαι και συμβουλεύω ... συμβήναι υμάς εις το μέσον   ... κα μη φεύγειν, ω Πρωταγόρα, εις το πέλαγος των λόγων, αλλά μέσον τι αμφοτέρους τεμείν ... και επιστάτην ελέσθαι,   ος υμίν φυλάξει το μέτριον μήκος των λόγων εκατέρου».

 

   (=Εγώ, κύριοι, σας θεωρώ όλους συγγενείς, από μια οικογένεια, τέκνα της ίδιας πατρίδας, ως προς τη φυσική μας προέλευση, όχι βέβαια και  σε σχέση προς τους νόμους (που τους φτιάχνουν οι άνθρωποι). Γιατί βέβαια, τα όμοια όντα είναι από τη φύση τους όμοια μεταξύ τους και ανήκουν στο ίδιο γένος, ενώ οι νόμοι, που είναι ανθρώπινη επινόηση, γίνονται συχνά  τύραννοι για τους συνανθρώπους και τους βασανίζουν χωρίζοντάς τους με τρόπο αφύσικο. Εγώ, λοιπόν, σας παρακαλώ    και σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε το μέσο δρόμο (να αφήσετε τη διαφωνία)  και να μην τραβάς, Πρωταγόρα,   προς το  πέλαγος της  πολυλογίας, αλλά να αναζητήσετε μαζί τη χρυσή μέση οδό ανάμεσα στις ακραίες θέσεις (που σας χωρίζουν αφύσικα)... Και να επιλέξετε κάποιον επιστάτη (διαιτητή για τη συζήτησή σας), ο οποίος θα διαφυλάξει για χάρη σας κάποιο μέτρο χρόνου ομιλίας για τον έναν και για τον άλλο».

 

[Ο Ιππίας, ο Πρόδικος από την Κέα, ο Πρωταγόρας από τα ΄Αβδηρα και ο Γοργίας από τους Λεοντίνους της Σικελίας ήταν οι τέσσερις κορυφαίοι της Αρχαίας  Σοφιστικής.  Έζησαν  τον ε΄ αιώνα π.Χ. ]

 

Δυο βασικά βοηθήματα: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, Η Αρχαία  Σοφιστική (τα αποσπάσματα, μετάφραση, σχόλια).

Jacqueline de Romilly, Οι  Μεγάλοι Σοφιστές στην Αθήνα του Περικλή  (μετ. Φάνης Ι. Κακριδής).

 

 

Copyright © 2001 F. K. Voros

url: www.voros.gr     e-mail:  vorou@otenet.gr

 

Τεχνική/Διαφημιστική Υποστήριξη: www.fora.gr

 

Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία