Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

2ο

 

Αποσπάσματα από το στοχασμό του Αναξίμανδρου

 

Αγαθήμερος,1.1: «Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος ακουστής Θαλέω πρώτος ετόλμησε την γην  εν πίνακι γράψαι, μεθ' ον Εκαταίος ο Μιλήσιος ανήρ πολυπλανής διηκρίβωσεν, ώστε θαυμασθήναι  το πράγμα».

 

   (=Ο Αναξίμανδρος  από τη Μίλητο, που άκουσε και τις διηγήσεις του Θαλή για τα ταξίδια του, πρώτος  επιχείρησε να απεικονίσει τη Γη πάνω σε πίνακα [σχεδίασε χάρτη δηλαδή].

         Ύστερα ο Εκαταίος, επίσης Μιλήσιος, άνθρωπος πολυταξιδεμένος, ασχολήθηκε με το ίδιο θέμα με τρόπο ακριβέστερο, ώστε να προκαλέσει το θαυμασμό των  ανθρώπων για το έργο του αυτό).

   (G.S.Kirk-J.E.Raven, The Presocratic Philosophers, Cambridge, 1969 σελ. 103).

 

Παρατήρηση: Ήταν εύλογο οι άποικοι - ταξιδιώτες να ενδιαφερθούν  πρώτοι να απεικονίσουν το θαλάσσιο χώρο  όπου κινούνταν, για να διευκολύνουν τα ταξίδια τους. Ο ευρύτερος χάρτης που γνωρίζουμε  από αυτή την εποχή είναι του Εκαταίου. Περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και μια ζώνη των γύρω ηπείρων εκτεινόμενη κάποιες εκατοντάδες χιλιομέτρων πέρα από τα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου προς το εσωτερικό της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής.  Το όρια αυτά διευρύνθηκαν για τους αρχαίους με την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, με τα ταξίδια του Πυθέα του Μασσαλιώτη προς το βόρειο Ατλαντικό και το ταξίδι του Ερατοσθένη στον Ινδικό Ωκεανό.

 

 

Copyright © 2001 F. K. Voros

url: www.voros.gr     e-mail:  vorou@otenet.gr

 

Τεχνική/Διαφημιστική Υποστήριξη: www.fora.gr

 

Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία