Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

Διδαχή  και φύσις  παραπλήσιόν εστι. Η γαρ διδαχή    μεταρυσμοί την φύσιν, μεταρυσμούσα δε φυσιοποιεί 

          Παράλληλα με τη σωματική ανάπτυξη του ανθρώπου (την ανατροφή του) το πιο σημαντικό φαινόμενο στη ζωή του  είναι η διαμόρφωση της συνείδησής του, η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τον κόσμο του, να ερμηνεύει γεγονότα, να εξηγεί φαινόμενα, να κατανοεί την πραγματικότητα, να αξιολογεί  όσα συμβαίνουν γύρω του και τον προκαλούν για δράση ή αποχή, να αποφασίζει, να δρα, να γίνεται δημιουργός ζωής.

          Αλλά πώς διαμορφώνεται αυτή η συνείδηση, κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης;

Έγραψε  σχετικά ο Δημόκριτος (απόσπ. 33): Διδαχή  και φύσις  παραπλήσιόν εστι. Η γαρ διδαχή μεταρυσμοί την φύσιν, μεταρυσμούσα δε φυσιοποιεί»(=Η διδασκαλία και οι φυσικές καταβολές του ανθρώπου είναι παράγοντες ισοδύναμοι στην οικοδόμηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Γιατί η διδασκαλία μεταρρυθμίζει ή αναδομεί τη φύση και με αυτή την αναδόμηση του δημιουργεί καινούργια φύση).

 

 

Copyright © 2001 F. K. Voros

url: www.voros.gr     e-mail:  vorou@otenet.gr

 

Τεχνική/Διαφημιστική Υποστήριξη: www.fora.gr

 

Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία