Η δεξίωση των Εκπαιδευτικών της Σιάτιστας ανήμερα των Τριών Ιεραρχών .

Το νόημά της και η υποχρέωσή μας.

 

Αναφερόμαστε    σε τούτη την εκδήλωση, γιατί   η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας έχει μεγαλώσει και πολλοί νέοι και μη Σιατιστινοί   συνάδελφοι που είναι μαζί μας  ίσως αναρωτιούνται και για την καθιέρωσή της και για το λόγο  διατήρησής της.

Την ίδια απορία μπορεί να έχουν και   άλλοι,  μη Σιατιστινοί που διαμένουν στην πόλη μας.

Εμείς οι παλιότεροι  έχουμε το χρέος της ενημέρωσης κοντά σ' εκείνο της διατήρησης αυτής της  συνήθειας που , κατά την άποψή μας,  τιμάει εμάς, διδάσκοντες, διδασκόμενους, γονείς, παρελθόν, παρόν και μέλλον

 

Των Τριών Ιεραρχών είναι η μέρα που  οι εορτάζοντες εκπαιδευτικοί ως οικοδεσπότες στο χώρο εργασίας τους , όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στην πόλη μας το συνηθίζουν,   δεξιώνονται τους γονείς των μαθητών τους, όλους τους συμπολίτες τους, που με σεβασμό κι αγάπη έρχονται να τους ευχηθούν το «χρόνια πολλά». 

 

Είναι κοινωνική εκδήλωση των εκπαιδευτικών, των διδασκόντων, όχι των διδασκομένων, και έκφραση ευγένειας αλλά και  τιμής κι αγάπης προς όλους εκείνους που τους εμπιστεύονται την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, της νέα γενιάς, προς όλες τις αρχές του τόπου,  μαζί με τις οποίες υπηρετούν τον τόπο αυτό.  Και με αυτό το χαρακτήρα η  οργάνωση και πραγματοποίησή της   δεν μπορεί παρά να ανήκει  στους εκπαιδευτικούς και σε κανέναν άλλο φορέα.

 

Η δεξίωση αυτή, τέλος, είναι η  εκδήλωση που ολοκληρώνει τον ευρύτερο εορτασμό των Τριών Ιεραρχών , ο οποίος περιλαμβάνει   λειτουργία στο  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με συμμετοχή όλων των Σιατιστινών, και  μνημόσυνο για τους  Σιατιστινούς εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στα σχολεία της πόλης μας  και για τους ευεργέτες αυτών των σχολείων.  

 

Η 30η Ιανουαρίου  καθιερώθηκε εθιμικά  ως   ημέρα μνήμης και  απόδοσης φόρου τιμής σε εκπαιδευτικούς και ευεργέτες των σχολείων μας  εδώ και  έναν αιώνα   περίπου. 

Ίσως στο μέλλον θα έπρεπε  με κάποιο τρόπο να είναι πιο έντονη η παρουσία και εκείνων που για τις σπουδές τους δέχτηκαν βοήθεια από τα κληροδοτήματα Σιατιστινών ευεργετών,  γιατί τέτοιες  εκδηλώσεις κρατούν  ανοιχτό το δρόμο της προσφοράς  στο κοινωνικό σύνολο .

 

   Σήμερα, τιμώντας  τους ευεργέτες  και την πολύτιμη προσφορά τους και με τη βεβαιότητα ότι πολλοί θα τους μιμηθούν,    κάνουμε μια πρόταση : 

Να εκπονηθεί    ένα Λεύκωμα των Σιατιστινών Ευεργετών, ένα Λεύκωμα της Σιάτιστας των Ευεργετών με όσα από τα έργα τους έμειναν, με τις μνήμες που εμείς έχουμε από τη ζωή και το έργο τους. Όλα τα διαδικαστικά είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με το Δήμο και άλλους αρμόδιους φορείς που μπορούν να συμβάλουν.

 

Για το Λεύκωμα αυτό θα δουλέψουμε όλοι, εκπαιδευτικοί και μη,  για να διατηρήσουμε στη μνήμη και τις καρδιές εκείνους που ευεργέτησαν την πόλη, για να μένουν  κι εκείνοι πάντα ζωντανοί, γιατί κατά το λόγο του ποιητή : «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάμε».

 

κεντρική σελίδα

Ζωγράφου Αικατερίνη