Αργύριος Ιωάννου Τύρνας

(Σιάτιστα, 1901-Θεσσαλονίκη, 1995)

 

«… Ο αείμνηστος Αργύριος Τύρνας ξενιτεύτηκε σε ηλικία 14 ετών μαζί με τον πατέρα του Ιωάννη και εγκαταστάθηκε αρχικά στην Τακόμα WASHINGTON.

Το 1923 πήγε στη Ν. Υόρκη, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα ως το 1989.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε εκεί ως την ημέρα του θανάτου του.

Στη Ν. Υόρκη ασχολήθηκε με τη γουνοποιία, στην οποία και διέπρεψε κατασκευάζοντας αληθινά καλλιτεχνήματα, με τα οποία κέρδισε τις ηθοποιούς του Χόλλυγουντ και του Μπροντγουαίη ως πελάτισσές του.

Αλλά δεν διέπρεψε μόνο ως γουναράς. Το μεράκι του για τον κλασικό αθλητισμό ήταν τόσο μεγάλο, έτσι που τις ελεύθερές του ώρες να τις αφιερώνει στη ελληνορωμαϊκή κι ελεύθερη πάλη και την καλαθοσφαίριση, με αποτέλεσμα να διακριθεί πολλές φορές ως αθλητής και να κερδίσει πολλές νίκες. Αναδείχτηκε επανειλημμένα τσάμπιον στην πάλη και το 1930 πρωταθλητής πολυνίκης Πανελλήνιων αγώνων στην Αμερική. Αλλά και μετά το 1930, αφού νυμφεύθηκε την αείμνηστη Ευχαρούλα το γένος Θ. Διδώλη, επέστρεψε πάλι στη Ν. Υόρκη όπου συνέχισε να εργάζεται, να αναπτύσσει έντονη αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα και να τιμά την αθλητική ιδέα.

Διοργάνωσε μαζί με άλλους Σιατιστινούς τον αθλητικό σύλλογο ΕΡΜΗΣ παλαιστική και καλαθοσφαιρική ομάδα και γυναικείο τμήμα του ΕΡΜΗ.

Το 1952 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Σιατιστέων Ν. Υόρκης, διετέλεσε Περιφερειακός Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής Ένωσης. Το 21ο Συνέδριο της Παμ/κης τον τίμησε με το αξίωμα του Ύπατου Ταμία.

Αλλά εκείνο για το οποίο αξίζει κανείς να κάνει ιδιαίτερη μνεία είναι η αξιόλογη προσφορά του στο έργο της Ύδρευσης της Σιάτιστας.

Όταν μετέβη στη Ν. Υόρκη το 1952 ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ιάκωβος, για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για το έργο χρήματα, έτυχε θερμής υποδοχής από τον αείμνηστο Αργύριο Τύρνα, Πρόεδρο του Συλλόγου Σιατιστέων και ήταν αυτός που πρώτος προσέφερε επιταγή 1100 δολαρίων στο Μητροπολίτη

 

(Απόσπασμα από άρθρο της Βασιλικής Γ. Σιάσιου στην εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 134, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1996, με τίτλο ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΙ ΑΘΟΡΥΒΑ… ΜΝΗΜΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΥΡΝΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ).

 

Την Προτομή του, που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Δ. Γεωργιάδης. Την κατασκευή του χρηματοδότησε ο Νικόλαος Τύρνας, αδελφός του Αργυρίου και ευεργέτης της Σιάτιστας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 4/7/1999. 

 

ΠΗΓΕΣ

Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 134, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1996.

Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 167, Ιούλιος 1999.

Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, φύλλο της 7ης/7/1999.