ΟΔΟΣ: Μίκη Μελά

 

Μελάς Μιχαήλ   (1894 - 1950),

γιος του Παύλου Μελά,

ως εύελπις λοχίας πήρε μέρος

στη μάχη της Σιάτιστας, 4/11/1912.

Ο Μιχαήλ Μελάς ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, γεννήθηκε στην Κηφισιά και ήταν γιός του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον πόλεμο του 1940. Πέθανε στην Αθήνα το 1950.

«Είχαν φθάσει επίσης την ίδια μέρα στη Σιάτιστα και μαθηταί της Σχολής των Ευελπίδων, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και ο γιος του Εθνομάρτυρος, Παύλου Μελά, λοχίας Μιχαήλ (Μίκης), ο οποίος ως διμοιρίτης λόχου εκτελούσε έφιππος την επομένη μέρα, που έγινε η μάχη στη Σιάτιστα, καθήκοντα διαγγελέως του αρχηγού του στρατού. Επειδή δε οι πιο πολλοί άνδρες του λόχου εκείνου ήταν διδάσκαλοι, γι’ αυτό και ο λόχος τους είχε ονομασθει «Λόχος των διδασκάλων». {Τζημόπουλος Γιάννης }».

«Οι Κρητικοί δάσκαλοι έτρεξαν εθελοντές στην πανστρατιά που έγινε τότε στο νησί μας για την απελευθέρωση των Βορείων ελληνικών επαρχιών. Συγκρότησαν ξεχωριστό λόχο, που διακρίθηκε για την τόλμη και τη γενναιότητά του… Αντί να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ανταρτικό Σώμα, προτίμησαν να συγκροτήσουν χωριστό λόχο εθελοντών του τακτικού μας Στρατού. Λοχαγός τους τοποθετήθηκε ο μαθητής της Σχολής Ευελπίδων Μελάς. Έφθασαν στη Σιάτιστα τις παραμονές της μεγάλης μάχης ως τμήμα του «Συντάγματος επικουρήσεως», του οποίου ηγείτο ο συνταγματάρχης Ηπίτης, {Κελαϊδής Πάρις.

ΠΗΓΕΣ

Κελαϊδής Πάρις, Κρητικοί εθελοντές στους απελευθερωτικούς πολέμους 1912-13.

Μελά Ναταλία, Παύλος Μελάς.

Τζημόπουλος Γιάννης, Η Απελευθέρωσις της Δυτικής Μακεδονίας απ’ την Τουρκική σκλαβιά.

Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα..

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.

Φωτογραφία: από το βιβλίο της Ν. Μελά ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ.