ΟΔΟΣ: Κύπρου

 

Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης.

Η μεγαλόνησος της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα τη Λευκωσία.

Κατά τον ποιητή:

… Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο… 

 

«Η ιστορία της Κύπρου είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο. Η ιστορική δε σημασία της Κύπρου ανέκαθεν υπερέβαινε κατά πολύ το μικρό μέγεθός της. Η στρατηγική της σημασία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και οι σημαντικές ποσότητες χαλκού και ξυλείας που υπήρχαν στο νησί προσέλκυσαν πολλούς κατακτητές. Τα πρώτα ευρήματα πολιτισμού στο νησί χρονολογούνται από την ένατη χιλιετία π.Χ., ενώ η ανακάλυψη του χαλκού έφερε πλούτο και ανάπτυξη του εμπορίου στο νησί (2500-1050 π.Χ.). Γύρω στο 1200 π.Χ., οι Μυκηναίοι-Αχαιοί άρχισαν να εγκαθίστανται σ’ ολόκληρη την Κύπρο, φέρνοντας μαζί τους τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και καθορίζοντας, από τότε, αποφασιστικά την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Η Κύπρος γνώρισε στη συνέχεια πολλούς κατακτητές, αλλά κατόρθωσε να διατηρήσει την ελληνική ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δημιουργήθηκε στο νησί πολύ αργότερα, ως αποτέλεσμα της οθωμανικής κυριαρχίας επί της Κύπρου που κράτησε για περισσότερα από 300 χρόνια (1571 – 1878). Ο Χριστιανισμός πρωτοδιαδόθηκε στην Κύπρο τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο, καθώς και τον Απόστολο Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.»* 

Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1571 μ.Χ.

Το 1878 ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Βενιαμίν Ντισραέλι εξανάγκασε τον Οθωμανό Σουλτάνο να παραχωρήσει την Κύπρο στη Βρετανία, με αντάλλαγμα την προστασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις επιθέσεις της τσαρικής Ρωσίας.

Το 1925 η Βρετανία κήρυξε την Κύπρο αποικία της.

Στις 16 Αυγούστου 1960 ύστερα από τετραετή απελευθερωτικό αγώνα εναντίον της Βρετανίας η Κύπρος με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ανακηρύχτηκε Ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία με πρόσχημα το πραξικόπημα της στρατιωτικής Χούντας της Αθήνας εισέβαλε στην ανεξάρτητη Κύπρο και από τότε κατέχει περίπου το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Στην απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 1960, όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία, τα ποσοστά των διαφόρων κοινοτήτων ήταν τα ακόλουθα: Από σύνολο 572.707 κατοίκων, 447.901 ή 78,2% ανήκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, 103.822 ή 18,1% στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και 20.984 ή 3,7% ήταν ξένοι, κυρίως Βρετανοί. Οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι επέλεξαν σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960 να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού έχει αλλάξει δραματικά. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 160.000 παράνομοι Τούρκοι έποικοι στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού ενώ χιλιάδες Τουρκοκύπριοι (περίπου 57.000) έχουν μεταναστεύσει.»*

  

ΠΗΓΕΣ

*Αποσπάσματα από την επίσημη ιστοσελίδα. της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ανάρτηση της 20ης/3/2013. http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/ Embassy_Athens.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument .

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.