ΟΔΟΣ: Καστρακίου

 

Καστράκι: Λόφος στα Δυτικά της πόλης Σιάτιστας. 

 

«… Καστράκι. Το Καστράκι είναι ένα άγονο και πετρώδες οροπέδιο, το οποίο περιβάλλεται από πρόχειρο λίθινο περιτοίχισμα, διότι σ’ αυτό οι κάτοικοι των πέριξ συνοικισμών συγκεντρώνονταν και αμύνονταν εναντίον των επιδρομέων, καθόσον δεσπόζει αρκετής περιοχής κατά τον δημόσιο δρόμο. Παρόμοια αμυντήρια χρησιμοποιούσαν οι Μακεδόνες σε πολλά μέρη. Από το Καστράκι ο επισκέπτης δύναται να σχηματίσει ιδέαν της διαμορφώσεως (της μορφολογίας) του εδάφους <της γύρω περιοχής>*».

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες στο ενημερωτικό: Καραμήτρου-Μεντεσίδη Γεωργία, ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Σιάτιστα, Παλαιόκαστρο, Δαφνερό, Μικρόκαστρο, έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Αιανή Κοζάνης 2005.

Το Καστράκι είναι  ο τόπος όπου κορυφώθηκε η Μάχη της 4ης Νοεμβρίου  1912.                        Στο Καστράκι «Έπεσεν ο γενναίος αρχηγός Καπετσίνης, ο οποίος είχε καταλάβει με το σώμα των νέων Κρητών το Καστράκι …», γράφει Φ. Ζυγούρης στα Ιστορικά σημειώματα …σ.382.   Στο ύψωμα αυτό   οι Σιατιστείς από την πρώτη κι όλας επέτειο της Απελευθέρωσής τους τιμούσαν τους πεσόντες ελευθερωτές τους:

Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 5ης/11/1913 σε άρθρο με τίτλο:

Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ ΜΕΤ’ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ

ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΝ ΤΗΣ

αναγράφει: « … Μετά μεσημβρία οι μαθηταί άδοντες πατριωτικά τραγούδια μετά του προσωπικού των Σχολών ημών, παρακολουθούντος απείρου πλήθους εξέδραμον εις το πεδίον της μάχης Καστράκι**ένθα οι μαθηταί δι’ ασμάτων εξύμνησαν τον ηρωισμόν των πεσόντων … ».

 

**τα τελευταία χρόνια ανάλογη επίσκεψη των μαθητών των σχολείων της Σιάτιστας γίνεται στο ύψωμα Υπ/γού Καπιτσίνη (παλιά ονομασία Γκραντίστι μετονομασία με Β.Δ. 483/69), όπου και το μνημείο/φόρος τιμής στη μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου 1912.

 

ΠΗΓΕΣ

*Ζυγούρης  Φίλιππος, Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, σελ. 544, 382.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.