ΟΔΟΣ: Ευρυδίκης Δάρδα

 

Δάρδα Ευρυδίκη (1919-2005), φιλόλογος.

Η Ευρυδίκη Δάρδα, κόρη του παπα-Νικόλα Γ. Δάρδα και της Θεοδώρας Γκαργκατσιούγια, απόγονος του ευεργέτη Τραμπαντζή, από την πλευρά της μητέρας της, γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1919. 

Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο της Γεράνειας. Αποφοίτησε από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 26-1-1943 ανέλαβε υπηρεσία ως Φιλόλογος στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο.

Στην εκπαιδευτική σταδιοδρομία της υπηρέτησε πιστά την εκπαίδευση σε διάφορες περιοχές (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τύρναβο, Νεστόριο).

Το 1975 επανήλθε στη Σιάτιστα ως Γυμνασιάρχης. Το 1982, Λυκειάρχης πια του Τραμπαντζείου, υπέβαλε την παραίτησή της από την υπηρεσία.

«…Ζήσαμε μια διευθύντρια του σχολείου, του ενιαίου Γυμνασίου αρχικά, του Λυκείου αργότερα, με υψηλή αίσθηση ευθύνης για τη θέση της, για το εκπαιδευτικό έργο και για τη Σιάτιστα.

Ο όρος Τραμπάντζειο Γυμνάσιο είχε μέσα της μια ιερότητα κι έπεφτε βαρύς στους ώμους της. Μια προσταγή μέσα της καθόριζε το κάθε της βήμα και πάσχιζε με επιτυχία και με τη διδασκαλία και με την εν γένει στάση της να προσφέρει αντίδωρο στους μαθητές της για ό,τι αυτό πρόσφερε και στην ίδια και στην κοινωνία της πόλης και της περιοχής, για την προκοπή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο*».

 

ΠΗΓΕΣ

*Απόσπασμα από τον «αποχαιρετισμό» του κ. Αλέκου Πολύζου στην Κυρία, σε σχετικό αφιέρωμα του διαδικτυακού τόπου www.siatistanews.gr, ανάρτηση:1/7/2013.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 67/2006.

Φωτογραφία: από το αρχείο της Νίνας  Δάρδα.