ΟΔΟΣ : Φαρδύκαμπου

Αναφέρεται στη γνωστή μάχη του Φαρδύκαμπου 4-6 Μαρτίου 1943.

 

Στις 4/3/1943 στη θέση «Βίγλα», ύστερα από ενέδρα της Εθνικής Αντίστασης, αιχμαλωτίζεται ιταλική φάλαγγα, που ερχόταν από Κοζάνη και κατευθυνόταν προς τα Γρεβενά, και στις 6/3/1943, ύστερα από τη μάχη στο «Φαρδύκαμπο», αιχμαλωτίστηκε το ιταλικό τάγμα που ήρθε από τα Γρεβενά, για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους Ιταλούς και να καταστρέψει για τιμωρία τη Σιάτιστα.

Ο Γεράσιμος Δώσσας θα γράψει στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:

«Υπάρχει στην ευρωπαϊκή ιστορία του 2ου παγκοσμίου πολέμου ένα γεγονός όχι μόνο μοναδικό (και άκρως πρωτότυπο από πολεμική άποψη), αλλά και αφ’ εαυτού πλήρες δόξης και καταξίωσης. Είναι η ιστορική αιχμαλωσία ενός πλήρους και βαρέως οπλισμένου ιταλικού τάγματος του στρατού κατοχής της Ελλάδας μέσα στο κατεχόμενο έδαφος της χώρας μας. Οι «κατέχοντες» αιχμαλωτίσθηκαν από τους «κατεχομένους». Κι αυτό συνέβη το Μάρτιο του 1943 στον ένδοξο Φαρδύκαμπο, κοντά στη Σιάτιστα…».

Ανάμνηση / τιμή των μαχών της «Βίγλας» και του «Φαρδύκαμπου» αποτελεί το Mνημείο που βρίσκεται στη θέση «στ’ Αγά τουν τσιουσμέ». Το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας και την κατασκευή του χρηματοδότησε ο Δήμος Σιάτιστας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 24/4/1992.

 

ΠΗΓΕΣ

Δρ. Σιάπαντας Ιωάννης, Φαρδύκαμπος, Μάρτιος 1943. Μια μάχη-σταθμός: το μεγαλύτερο επίτευγμα της Εθνικής Αντίστασης, Θεσσαλονίκη 2008.

Αρχείο Γεωργίου Μ. Μπόντα.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.

Φωτογραφία: Συλλογή Γιώργου Λογδανίδη