ΟΔΟΣ: Θωμά Τσίπου

 

 

Τσίπος Θωμάς (1857-1908),

μακεδονομάχος.

 

 

Ο Θωμάς Π. Τσίπος γεννήθηκε το 1857. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έκρυβε αντάρτες στο σπίτι του, μετέφερε όπλα και κατά τις επαγγελματικές μετακινήσεις του στα παζάρια μετέφερε έγγραφες παραγγελίες μεταξύ των Επιτροπών των Εθνικών Οργανώσεων.

Στις 25 Μαρτίου 1908 μαζί με τον φίλο του Ευάγγελο Σιμιτζή μετέφεραν φορτία υποδημάτων για το παζάρι της Καστοριάς.

Στη στροφή του δρόμου προς το Καλονέρι, στη θέση της Αγίας Κυριακής, ομάδα Bαλαάδων από τη Βρογκίστα (Καλονέρι) τους κατακρεούργησε με τσεκούρια.

Η πόλη σύσσωμη τίμησε τους νεκρούς με επίσημη κηδεία.

Την προτομή του, που βρίσκεται στον περίβολο του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Σιάτιστας «Αναστάσιος Τσίπος», φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Μωραΐτης. Η κατασκευή της χρηματοδοτήθηκε από τον γιο τού Θωμά Τσίπου Αναστάσιο Τσίπο, ευεργέτη της πόλης μας. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν στις 21/6/1970.

 

ΠΗΓΕΣ

Μπόντας Γεώργιος, Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Π. Τσίπου, Μακεδονομάχου, δημοσίευση στην εφημερίδα της Κοζάνης ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 28/6/1970.

Τσίπος Αναστάσιος, Σημειώσεις από ό,τι ενθυμούμαι για τη ζωή και τον θάνατο του πατέρα μου Θωμά Παύλου Τσίπου, άρθρο στην εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 123, Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ. 7.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90. 

Φωτογραφία: συλλογή Αικατερίνης Ζωγράφου.