ΟΔΟΣ: Αναστασίου Τσίπου

 

 

Τσίπος Αναστάσιος  του Θωμά (1900-1981),

μεγάλος ευεργέτης της πόλης

της Σιάτιστας.

 

Ο Αναστάσιος Τσίπος γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1900. Πέθανε στην Αθήνα το 1981.

Φοίτησε μέχρι τη Β΄ τάξη στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Μετά την απελευθέρωση, το 1912, διορίστηκε ταχυδρομικός υπάλληλος, αλλά το 1916 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Εκεί φοίτησε σε νυχτερινές σχολές του Cass Technical High School εις Detroit-Michigan και απέκτησε τεχνική μόρφωση. Το 1926 προσλήφθηκε πωλητής στην εταιρεία General Motor Corporation. Συνέχισε να μορφώνεται και έγινε ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Το 1962 μετά από υπηρεσία 36 χρόνων στην εταιρεία, σε παραρτήματά της σε όλες τις ηπείρους, παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Μεγάλος ευεργέτης της πόλης μας, μεταξύ άλλων το 1962 πρόσφερε 40.000 δολάρια, με τα οποία ανεγέρθηκε στη Σιάτιστα η Δημόσια Τεχνική Σχολή, η οποία σήμερα λειτουργεί ως Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΙΠΟΣ.

Κατά καιρούς διέθετε και άλλα μικρότερα ποσά για τις ανάγκες της πόλης. Το 1967 διέθεσε 25.000 δολάρια για την ανέγερση του ξενοδοχείου ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ και 600.000 δραχμές για την επίπλωση και τον εξοπλισμό του. Διέθεσε 2.000.000 δραχμές για την ανέγερση της δεύτερης πτέρυγας του Οικοτροφείου του Γυμνασίου.

Πολλοί από τους κατοίκους της γειτονιάς του Μπούνου θυμούνται με συγκίνηση την «παιδική χαρά» που δώρισε στη γειτονιά τους τη δεκαετία του 1960 ο Αναστασιος Τσίπος*.

Απόσπασμα από την ιδιόχειρη διαθήκη του, της 3ης/9/1978: 

«... Έλαβον την πρόνοιαν δια την σύστασιν καταπιστεύματος κατά τους αμερικανικούς νόμους… εις τον οποίον οργανισμόν ενεπιστεύθην την διαχείρησιν εσαεί της όλης εν Αμερική περιουσίας μου, δια να λειτουργήσουν αρκεταί υποτροφίαι υπέρ μαθητών και μαθητριών της Σιατίστης και της περιφερείας του Νομού Κοζάνης χάριν σπουδών πλήρους φοιτήσεως εις το εν Θεσσαλονίκη Αμερικανικόν Κολλέγιον ΑΝΑΤΟΛΙΑ και εις την Αμερικανικήν Γεωργικήν Σχολήν Θεσσαλονίκης…».

Η Προτομή του βρίσκεται στον περίβολο του ΤΕΛ «Αναστάσιος Τσίπος» της πόλης μας. Η κατασκευή της χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Σιάτιστας. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν στις 10/11/2002.

 

* Σε εμάς το θύμισε ο κ. Δημήτριος Τσίπος, τον οποίο και ευχαριστούμε .

 

ΠΗΓΕΣ

Σιατιστέων Μνημη, Λεύκωμα Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης.

Μπόντας Γεώργιος Μ., Αφιέρωμα στη μνήμη του Αναστασίου Θωμά Τσίπου, Μεγάλου Ευεργέτη της Σιάτιστας (1900- 1981).

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 6ης/4/1965, σελ. 5.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90. 

Φωτογραφία: από το βιβλίο Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, επεξεργασία Ματίνας Αγκά.