ΟΔΟΣ: Γιάννη Τόζη

 

 

 

 

 

Τόζης Γιάννης του Αργυρίου, λογοτέχνης-ερευνητής

(1898<;>-1958).

 

 

Παιδί φτωχής οικογένειας αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, για να πάει στα 15 του χρόνια μετανάστης στις ΗΠΑ.

Από το Δημοτικό σχολείο ακόμα είχε διαφανεί η καλλιτεχνική του φύση. Το 1918 στη Νέα Υόρκη εξέδωσε τις «Αόρατες Αναλαμπές», βιβλίο περίπου 150 σελίδων με ποιήματα και λίγα πεζά.

Το ποίημα του «Η Σιάτιστα» - που παρουσιάζει έμμετρα, σύντομα, και πληρέστατα την ιστορία της Σιάτιστας- είναι τόσο πολύ διαδεδομένο, που θεωρήθηκε δημοτικό.

Στη συλλογή «Αόρατες Αναλαμπές», στη σελ. 127, μαθαίνουμε και μια άλλη συγκινητική πληροφορία: το βιβλίο εκδόθηκε με την οικονομική συνδρομή Σιατιστινών μεταναστών στις ΗΠΑ! 

Τα ποιήματα του Γιάννη Τόζη χαρακτηρίζονται από τη θλίψη της ξενιτιάς, της μοναξιάς και της ασθένειας.

Ο Τόζης σχεδόν όλη τη μέρα δούλευε γουναρική, τις ελεύθερες όμως ώρες του διάβαζε, διάβαζε πολύ και έκανε σημαντικές δημοσιεύσεις για την ιστορία της Σιάτιστας και για τα εθνικά μας θέματα.

Η εργασία του Σιατιστινά, δημοσιευμένη στα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ, τόμος 2ος του 1953, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι πλούσια πηγή για τους μελετητές της Ιστορίας της Σιάτιστας.

ΠΗΓΕΣ 

Συλλογικό, Σιατιστινή προσωπογραφία, προσφιλείς νεκροί, στο Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, σελ. Γ 141.

Ανωνύμου, Γιάννης Αργ. Τόζης, στο Σιατιστέων Μνήμη, σελ. Γ49.

Μαρτινιανός Ιωακείμ, Μητροπολίτης Ξάνθης, επιμέλεια Στίλπωνος Κυριακίδου, Η Μοσχόπολις 1330-1930, σελ. 182.

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 25ης/9/1958, σελ.2.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.

Φωτογραφία: από το βιβλίο Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης.