ΟΔΟΣ: Ιωάννη Βουλγαρόπουλου

 

 

 

 Βουλγαρόπουλος Ιωάννης

Δήμαρχος Σιάτιστας

 

 

   

O Ιωάννης Βουλγαρόπουλος γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Από το 1890 βρισκόταν στη Νίσσα της Σερβίας. Ήταν αρτοποιός. Χρημάτισε Δήμαρχος Σιάτιστας και μέλος της επιτροπής ανέγερσης του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

«Ως πρόεδρος της Κοινότητας Σιάτιστας φρόντισε για τις ανάγκες, την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου και την ενίσχυση των πιο φτωχών κατοίκων της. Είναι από τους μεγάλους δωρητές για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Παναγίας <δίπλα στο ναό του Αγίου Δημητρίου>. Τιμήθηκε από την τότε Κυβέρνηση με τον αργυρό σταυρό του Τάγματος των Ιπποτών του βασιλέως Γεωργίου. Πέθανε στη Σιάτιστα το 1923» (5)..

Στο βιβλίο του Σκεύου Ζερβού Εθνικά Κληροδοτήματα και Δωρεαί είναι καταγραμμένη δωρεά του για «κατασκευή φρεάτων δύο» σελ.656 και για «κατασκευή οδού εν Σιατίστη» σελ. 657.

Δημοσιευμένες πληροφορίες τις οποίες εντοπίσαμε για τη Δημαρχιακή του θητεία: Ως Δήμαρχος διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο Οικονομίδη (5), ήταν Δήμαρχος Σιάτιστας την 25η/8/1917 (2), την 17η/3/1918 (3), και την 16η/8/1918 (1).

 

ΠΗΓΕΣ

(1)  Αρχείο Αθανασίου Σπύρου, χειρόγραφο κείμενο με τίτλο «Επάνοδος του κ. Ελευθερίου Βενιζέλου εις την Σιάτισταν».

(2)  Αποστόλου Βασίλης, Οι οικισμοί της Ανασελίτσης το 1912, σελ.13.

(3)  Εφημερίδα  ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 27, Σεπτέμβριος 1984.

(4)  Ζερβός Σκεύος, Εθνικά Κληροδοτήματα και Δωρεαί..

(5)  Κανατσούλης Χαρίλαος Αθ., «Το ιστορικό και η επιτροπή ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα», εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ, φύλλο της 3ης/3/1986, σελ. 2.

Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.

Φωτογραφία: από το βιβλίο Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης.