Η στήλη αυτή φιλοξενούσε μια καινούργια  πρόταση/προσέγγιση μελέτης του γλωσσικού  ιδιώματος της Σιάτιστας από τον   Ελευθέριο  Κουφογιάννη , ο οποίος είχε και την επιμέλεια της στήλης.

Η ενημέρωση της στήλης τερματίζεται τώρα Αύγουστο του 2012.

Δεν θα συνεχιστεί η ενημέρωση αφού ο εμπνευστής και δημιουργός της στήλης έφυγε ξαφνικά κι αθόρυβα από κοντά μας.

Ο πρόωρος θάνατός του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, τους φίλους και συναδέλφους του και  στέρησε την ιστοσελίδα μας και την πατρίδα μας από έναν βαθύ γνώστη κι  ακούραστο μελετητή του γλωσσικού μας ιδιώματος.

Για την ομάδα υποστήριξης του siatistanews.gr το πένθος είναι βαρύ και η απουσία του Λευτέρη δεν είναι απλά δυσαναπλήρωτη, είναι καθοριστική, η στήλη παύει τη λειτουργία της!

Μένει το υλικό που πρόφτασε να μας καταθέσει και η μνήμη του που θα είναι αιώνια.

αντίο Λευτέρη

Αικατερίνη Ζωγράφου

Ελευθέριος Κουφογιάννης, Σιάτιστα 1948-2012, ήταν φιλόλογος. Γεννήθηκε και έζησε μόνιμα στη Σιάτιστα.

Πιστεύουμε πως κάνουμε μια καλή αρχή. Η μελέτη του γλωσσικού  ιδιώματος της πατρίδας μας είναι μελέτη της ιστορικής της πορείας μέσα στους αιώνες.

Για τον τρόπο γραφής διαβάστε το εισαγωγικό σημείωμα που ακολουθεί  και μετά με κλικ πάνω στην καθεμία από τις λέξεις του πίνακα μπορείτε να δείτε σχετική σελίδα.

 

Εισαγωγικό σημείωμα-Παρατηρήσεις :

  • Με τον άτονο ή τονικά ανίσχυρο φθόγγο "ι" γραμμένο με τη μορφή "ει, η, ι, οι,υ" πάνω δεξιά από τα σύμφωνα "γ, ζ, κ, λ, ν, ξ, σ, χ, ψ" δηλώνεται η μερική αποσιώπηση του φωνηεντικού αυτού φθόγγου και η καταληκτική ενσωμάτωσή του στον άμεσα προηγούμενο συμφωνικό φθόγγο ˙ έτσι για παράδειγμα η λέξη της κοινής νεοελληνικής μετάξι γίνεται στο σιατιστινό ιδίωμα μιτάξι   με το σύνθετο φθόγγο "κσου" να καταλήγει-κλείνει σε "ι" (κσι) , φωνητική πραγματικότητα που, για να δηλωθεί γραπτά, γράφεται το γράμμα γιώτα "ι" πάνω δεξιά στο γράμμα "ξ" (ξι).

  • Για να δηλωθεί η προφορά ενός μεμονωμένου συμφωνικού φθόγγου γράφουμε πάνω δεξιά στο αντίστοιχο γράμμα το "ου"   π.χ. βου, γου, λου,του.

  • Η υπογράμμιση δηλώνει τη μονοσυλλαβική συμπροφορά των υπογραμμισμένων γραμμάτων, για παράδειγμα "πινει, ζωνει (ρήμα), ζωνη (ουσιαστικό), ολοι, διχτσυ, ξυστρι, ζυμόταβλα, δείλινους, δειλινό, τσάκισμα, ξινόγαλου, ξυλόχτσινου, χτσυπω, έτσοιμους  , μάγισσα ".

Μ' αυτόν τον τρόπο γραφής πιστεύουμε ότι δηλώνεται και η προφορά των λέξεων και η ορθογραφική σχέση τους με την κοινή νεοελληνική και παράλληλα διευκολύνεται ο αναγνώστης στην ανάγνωση και κατανόηση ενός ιδιωματικού μας κειμένου.

Κουφογιάννης Ελευθέριος,
φιλόλογος

επιστροφή