Παρουσίαση του βιβλίου του Φιλολόγου Δημητρίου Μιχαήλ Σιάσιου

«Οι Κασομούληδες του 1821 και η Σιάτιστα»

 

 

 

 

Οι εφημερίδες έγραψαν:

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, παραμονή του εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας, πραγματοποιήθηκε στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική- Ιστορική Βιβλιοθήκη «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ» και ο Μορφωτικός -Πολιτιστικός Σύλλογος «ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ" με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Σιάτιστας από τον οθωμανικό ζυγό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη μέρα αυτή, λόγω της θεματολογίας της που περιλάμβανε κατά κύριο λόγο παρουσίαση του βιβλίου του Φιλολόγου Δημητρίου Μιχαήλ Σιάσιου «Οι Κασομούληδες του 1821 και η Σιάτιστα».

Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός των προσκεκλημένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ» Κώστα Στεργίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τους κ.κ. Αναστάσιο Ν. Δάρδα, πρώην Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Μάνιο, Διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας και Δημήτριο Γ. Σιάσιο, Φιλόλογο.

.......................................

Ακολούθησε, μετά την παρουσίαση του βιβλίου, πλούσιο μουσικό Πρόγραμμα από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου και τη Διεύθυνση του καθηγητή του σχολείου κ. Νικολάου Δούρβα με το Θούριο του Ρήγα, τραγούδια σύγχρονων συνθετών σχετικών με το '21, κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια (Εδώ το λένε Σιάτιστα, των Κολοκοτρωναίων κ.ά) που τραγούδησε με μοναδικό τρόπο ο Υποδιευθυντής του σχολείου και πρωτοψαλτης στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου κ. Θωμάς Θεοδωρόπουλος.

Η εκτέλεση των τραγουδιών ενδιαμέσως διανθιζόταν από την ανάγνωση αποσπασμάτων των «Ιστορικών Ενθυμημάτων» του Νικολάου Κασομούλη από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου που πραγματικά συγκλόνισε το ακροατήριο.

Ήταν μια συγκινητική πράγματι βραδιά που απέσπασε τα θετικότατα σχόλια του πυκνού ακροατηρίου που παρακολούθησε την εκδήλωση γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, οι συμπατριώτες μας που την παρακoλούθησαν είχαν την ευκαιρία να δουν σε ειδική προθήκη έγγραφα ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τους Κασομούληδες και τη δράση τους.

(αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την  εφημερίδα  ΕΦΗΜΕΡΙΣ του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ, φύλλο 306, Μάρτιος 2012, σελ. 1)

 
 
Φωτογραφίες:
 
 

(οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα της Μανούσειας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας)