Συνάντηση με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας

 

Η εκδήλωση έγινε στις 3/11/2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

Οργάνωση : 3ο Δημοτικό Σχολείο  Σιάτιστας

 

Η αφίσα / πρόσκληση της εκδήλωσης

 

 

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ   

Πρόσκληση

 

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωσή μας με θέμα: 

«Συνάντηση  με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας» 

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 5 :30  το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

(πηγή http://www.sierafm.gr )

 

Οι εφημερίδες έγραψαν

 

 Στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 5ης/11/1913, και στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ,  φύλλο της 18ης/11/1913, υπάρχουν δημοσιεύματα / ανταποκρίσεις από τη Σιάτιστα, στα οποία περιγράφεται ο εορτασμός της 1ης επετείου της Μάχης της Σιάτιστας. Σ’αυτά αναφέρεται ότι οι δάσκαλοι των σχολείων της πόλης μας το μεσημέρι της 4ης Νοεμβρίου 1913 οδήγησαν  «τους μαθητάς των Σχολών παρακολουθούντος και πολλού πλήθους επί της θέσεως, εν η (στην οποία) διεξήχθη η μάχη, όπως επί του τόπου τούτου της Δόξης και της Νίκης δια ζωντανών οιονεί παραδειγμάτων φρονηματίσωσιν αυτούς και διδάξωσι το προς την πατρίδα καθήκον».  

Έναν αιώνα μετά οι δάσκαλοι κι οι μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου- χωρίς να ξέρουν την εκδήλωση αυτή του 1913- μια ηλιόλουστη μέρα του 2012 βρέθηκαν στο Καστράκι και πραγματοποίησαν το ίδιο προσκύνημα οδηγημένοι από τη φωνή του χρέους απόδοσης τιμής κι ευγνωμοσύνης  στους ελευθερωτές μας. 

Στη συνέχεια μαθητές και δάσκαλοι συγκινημένοι και δημιουργικοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, για να καταγράψουν  την επίσκεψη / προσκύνημα και να την παρουσιάσουν στους συμπολίτες τους στη μεγάλη οθόνη.

Έτσι περίπου ξεκίνησε η ταινία που παρακολουθήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου 3/11/2012   στην αίθουσα τελετών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Μέρες πολλές το μελίσσι των μαθητών με τους δασκάλους τους ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης και συναντήθηκε με την Ιστορία. Ταυτόχρονα κατέγραφε και τα δρώμενα. Οι καταγραφές αυτές είναι και το περιεχόμενο της ταινίας: Συνάντηση με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας.

Στην ταινία που δημιούργησε η ομάδα του 3ου Δημοτικού σχολείου οι μικροί μαθητές με τις άπλες σύντομες και περιεκτικές αφηγήσεις που συνόδευαν την περιήγηση τους στους δρόμους της Σιάτιστας όρθωσαν μπροστά μας ηρωικές μορφές, τα ονόματα των οποίων στολίζουν τους δρόμους μας.

Οι μικροί μαθητές δίδαξαν Ιστορία και διδαχτήκαν από τους ηλικιακά μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Απλά κι αθώα  μίλησαν στις γειτόνισσες του δρόμου με το όνομα ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΡΔΙΚΑ  για τον καπετάν Περδίκα, αλλά και τις άκουσαν να τους διηγούνται τον  τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον ήρωα. 

Πολύ όμορφα και τρυφερά ενημέρωσαν τον ηλικιωμένο κάτοικο της οδού Αργυρίου Τόζη  γι’ αυτόν το  Σιατιστινό μετανάστη, τον Τόζη, που εκτός των άλλων μας άφησε το τραγούδι ΣΙΑΤΙΣΤΑ, που σε κάθε εκδήλωση  το τραγουδάμε. 

Η εκδήλωση του 3ου Δημοτικού  είναι μια ακόμα αιτία  αισιοδοξίας για την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό της Σιάτιστας.

Συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε το Διευθυντή του σχολείου κ. Χριστόφορο Κωνσταντινίδη, τη δασκάλα κ. Ευσταθία Γκουντέλα, το δάσκαλο κ. Χριστόφορο Κωντσιόγλου, τη δασκαλα κ. Μαρία Τσιφτσόγλου, όλους τους δασκάλους  και τους  μαθητές του σχολείου που ομαδικά  δούλεψαν για την εκδήλωση.  

 

http://www.siatistanews.gr

 

 

  Κείμενα και εικόνες από το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση, κάντε κλικ εδώ για να τα δείτε

 

    Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

(φωτογραφία από http://www.siatista.info)

(φωτογραφία από http://www.sierafm.gr )

( φωτο από κ. Καλλιόπη Μπόντα)

(φωτογραφία από http://www.sierafm.gr )