ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

 ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ  

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΙΑΤΙΣΤΑ 24/11/2008

 

 

Δ/νση: Πλ. Τσιστοπούλου 5, 50300 – Σιάτιστα

Τηλ.  : 24650 21280

Φαξ   : 24650 23 270

E-mail: dimsiat@hol.gr / dimos_siatista@yahoo.gr

Προς: Μ.Μ.Ε.

 

                                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

 

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Κουκουλιδείου Πνευματικού Κέντρου Σιάτιστας, παρουσιάστηκε το πρωί της 23ης Νοέμβρη 2008 το βιβλίου που έγγραψε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Σούρλας, με τίτλο: «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν».

Το βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στους 14.000 περίπου νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της  Αλβανίας.  Ένα βιβλίο με ιδιαίτερα έντονο συγκινησιακό βάρος, καθώς πραγματεύεται το θέμα της ταφής των νεκρών του '40 που εγκαταλείφθηκαν στα πεδία των μαχών του Αλβανικού μετώπου και περιμένουν ακόμη δικαίωση από την πατρίδα.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μία 5λεπτη σύνθεση του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένη στους «ηρωικούς» νεκρούς του έπους του ’40 κι ένα ντοκιμαντέρ με πραγματικά περιστατικά και σκηνές από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και αποσπάσματα από ημερολόγια απλών πολεμιστών και ανθρώπων του πνεύματος που κατέγραψαν τα γεγονότα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σιάτιστας, Κωνσταντίνος Κοσμίδης, και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης πατήρ Εφραίμ, εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

Για αποκατάσταση της ιστορικής μας μνήμης, μίλησε ο Δήμαρχος Σιάτιστας κατά τον χαιρετισμό του, για ιστορική ανάγκη, ένα ιερό καθήκον, ένα χρέος που έχουμε απέναντι στους νεκρούς που πήγαν στο μέτωπο, αυτούς τους ανθρώπους που τα άψυχα κορμιά τους μείνανε στο μέτωπο και θαφτήκανε κάτω από δύσκολες συνθήκες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοσμίδης καλωσόρισε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής στη Σιάτιστα, μία περιοχή με την οποία συνδέεται στενά ο κ. Σούρλας και τρέφει ιδιαίτερα συναισθήματα, όπως ανέφερε και ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το βιβλίο σας θα δίνει τη δυνατότητα στους νεότερους να μάθουν την ιστορία μας και το χρέος που έχουν απέναντι στην πατρίδα.

Είναι ένα θέμα σημαντικό γιατί ένας λαός, ένα κράτος που δεν τιμά τους νεκρούς δεν μπορεί να έχει μέλλον. Η απόδοση τιμής στους νεκρούς πιστεύω πως δεν είναι απλά μια συμβολική πράξη. Είναι έμπρακτη απόδειξη σεβασμού και ζωής της ιστορικής μας μνήμης. Είναι επομένως χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το χρέος και στα παιδιά μας γιατί αποτελεί σημαντική υπόθεση για την εθνική μας επιβίωση».

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γεώργιος Μπόντας, λαογράφος, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σούρλα για το βιβλίο και την προσπάθεια που ξεκίνησε να αποκαταστήσει τη μνήμη αυτών των αγωνιστών, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Σιάτιστας στους αγώνες του Έθνους, με δύο ιστορικά ντοκουμέντα.

Το βιβλίο αυτό διεκδικεί μια πρωτοτυπία. Έχει συνταρακτική και συγκινητική αρχή αλλά δεν έχει επίλογο. Όμως και τα δύο αυτά στοιχεία μετά την ανάγνωσή του διαπιστώνεται ολοφάνερα ότι εξυπηρετούν άριστα το σκοπό τους. Η αρχή με παραστατικό τρόπο κι αυθεντικά κείμενα καταδεικνύει την ουσία του προβλήματος και φανερώνει το μέγεθος του ανεκπλήρωτου ιερού καθήκοντος. Ενώ η μνημόνευση στο τέλος του βιβλίου ότι ο επίλογος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το κείμενο πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για τα στρατιωτικά νεκροταφεία, επιστρατεύει και καθιστά τους αναγνώστες του θερμούς υποστηρικτές στον αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης εθνικής εκκρεμότητας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για την περηφάνια που αισθάνεται κανείς για τους μαχητές εκείνους που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και άλλαξαν το ρου της παγκόσμιας ιστορίας, και υπογράμμισε ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου πεσόντων στο ΚΑΛΠΑΚΙ.

Το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου δόθηκε  μετά από ένα οδοιπορικό στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ήπειρο, με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών των πεσόντων. «Όταν επισκέφθηκα τους τόπους αυτούς αναλογίστηκα τις δικές μου ευθύνες ως πολίτη και πολιτικού. Είναι τρομερό να βλέπεις πτώματα διάσπαρτα στα πεδία των μαχών, να περνάς και να σου δείχνουν έναν ομαδικό τάφο με 1.400 ήρωες του 40-41 και να προχωράς πιο κάτω στην Κλεισούρα όπου υπάρχουν 300 σακουλάκια οστεοφυλάκια, στοιβαγμένα στον γυναικωνίτη και όταν τα ανοίγεις να αισθάνεσαι υπερηφάνεια, αλλά και ενοχή και πόνο.

Βλέπεις τα προσωπικά τους αντικείμενα χωρίς να τα περισυλλέξουν, και πιο κάτω στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ένας άλλος ομαδικός τάφος με 400 πτώματα, ριγμένοι ομαδικά και μόνον ένας σταυρός σκουριασμένος από λαμαρίνα, δείχνει ότι κάτι υπάρχει εκεί, και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Εκεί, είναι οι σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, των αγωνιστών του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας σημείωσε ότι από την αρχή της προσπάθειάς του, στάθηκαν δίπλα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρωθυπουργός κ.. Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπουργοί και βουλευτές.  Ο συγγραφέας ομολόγησε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε για αυτήν την εκκρεμότητα, ότι  υπάρχουν άταφοι νεκροί στη Βόρειο Ήπειρο, όπως δεν το γνωρίζουν πολλοί Έλληνες, και ανέφερε ότι συνάντησε πολλές δυσκολίες και επιφυλάξεις από το Εξωτερικό γεγονός που τον οδήγησε να πάρει  αποφασιστική θέση και να το συνδέσει με την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. «Εγώ δηλώνω ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω τη συνθήκη ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Μάλιστα, ο κ. Σούρλας βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μόλις λίγες μέρες πριν, στις 19 Νοεμβρίου 2008, υπογράφηκε το πρωτόκολλο μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας για στρατιωτικά νεκροταφεία.

«Πρόκειται για 7.976 πεσόντες μαχητές που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Αυτήν την εκκρεμότητα θα πρέπει να την τακτοποιήσουμε, γιατί δεν μας τιμά να γιορτάζουμε εμείς τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπου αυτοί οι αγώνες έτυχαν του θαυμασμού της παγκόσμιας κοινότητας τότε και οι ήρωές μας να παραμένουν άταφοι», τόνισε η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κα Τάνια Ώττα.  

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο Υποδιοικητής του Α' Σ.Σ. Αντιστράτηγος Κόλλιας Αντώνιος, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Αναστάσιος Δάρδας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κοζάνης κ. Γκερεχτές Λάζαρος, η κα ' Αννα Νανοπούλου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Σιάτιστας, και πολύς κόσμος που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

 

 

 

επιστροφή