Στα μέσα του Οκτώβρη αρχίζει ο τρύγος στη Σιάτιστα.

Ένας αγώνας δρόμου με τη βροχή που πλησιάζει, ενώ ο  ήλιος   ακόμα ζεσταίνει τις ρόγες των σταφυλιών. Τα σταφύλια δεν πρέπει να βραχούν , αλλά και πρέπει να ωριμάσουν πλήρως.

Κάθε Φθινόπωρο οι Σιατιστινοί παρασκευάζουν "βγαζουν",τη ρακή. Η παρασκευή  της ρακής είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά  η ευρηματικότητα του σιατιστινού αμπελουργού τη μετέτρεψε σε ... γλέντι.

Μέσα στο αποστακτήριο δίπλα στο καζάνι που βράζουν τα τσίπουρα, όσο το ... δάκρυ της διαυγέστατης ρακής  πέφτει στο χαρανί( = χάλκινo καζάνι με λαβές), οι παρευρισκόμενοι γεύονται νόστιμους ψητούς μεζέδες, δοκιμάζουν την καινούργια ρακή και... το παλιό κρασί .

 

Η ρακή και σήμερα παράσκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που την παρασκεύαζαν οι πρόγονοί μας. Αν σας ενδιαφέρει το ... "Πώς έβγαινε η ρακή" κάντε κλικ εδώ.

επιστροφή

Αν κάνετε κλικ σε κάθε μικρή φωτογραφία, μπορείτε να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.