Στα μέσα του Οκτώβρη αρχίζει ο τρύγος στη Σιάτιστα.
Ένας αγώνας δρόμου με τη βροχή που πλησιάζει, ενώ ο
ήλιος ακόμα ζεσταίνει τις ρόγες των σταφυλιών.
Τα
σταφύλια δεν πρέπει να βραχούν , αλλά και πρέπει να ωριμάσουν
πλήρως.
Κάθε Φθινόπωρο οι Σιατιστινοί παρασκευάζουν "βγαζουν",τη ρακή.
Η παρασκευή της ρακής είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά η
ευρηματικότητα του σιατιστινού αμπελουργού τη μετέτρεψε σε ...
γλέντι.
Μέσα στο αποστακτήριο δίπλα στο καζάνι που βράζουν
τα τσίπουρα, όσο το ... δάκρυ της διαυγέστατης ρακής πέφτει
στο χαρανί( = χάλκινo καζάνι με λαβές), οι παρευρισκόμενοι γεύονται νόστιμους ψητούς μεζέδες,
δοκιμάζουν την καινούργια ρακή και...
το παλιό κρασί .
|