Ε Ν Ο Ρ Ι Α Κ Ο    Κ Ε Ν Τ Ρ Ο   

Α Γ Ι Ο Υ    Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Υ    Σ Ι Α Τ Ι Σ Τ Α Σ

 

        Μια όμορφη και ζεστή γωνιά υπάρχει στη Σιάτιστα και καλοδέχεται όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Βρίσκεται στη Γεράνεια δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Είναι η αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου αυτής της ενορίας.

        Συναντήσαμε τον Ιερέα της ενορίας και του ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με τις δραστηριότητες του κέντρου αυτού και αυτός μας είπε:

         Έχουν περάσει είκοσι δύο και πλέον χρόνια από τον Αύγουστο του 1982 όταν ήλθα ως δάσκαλος στην πόλη της Σιάτιστας και χειροτονήθηκα διάκονος και στη συνέχεια Ιερέας. Μια από τις πρώτες μου προτεραιότητες ήταν να δημιουργηθεί στην ενορία ένα πνευματικό κέντρο, για να μπορούν να συγκεντρώνονται κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, ώστε να περνούν όμορφα τις ελεύθερες ώρες τους. Ευλογία Θεού ήταν που υπήρχε στη θέση αυτή δίπλα στον Ιερό Ναό μια ευρύχωρη αίθουσα Τελετών, δωρεά του ευεργέτη  Νικολάου Τύρνα. Την αίθουσα αυτή ξεκινήσαμε να την χρησιμοποιούμε για ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες εναλλασσόμενες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.  

Εδώ μέσα γίνονται τα μαθήματα των κατηχητικών σχολείων της ενορίας μας. Με τη βοήθεια και άλλων κατηχητών λειτουργούν κατηχητικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Γίνονται συνάξεις και συζητήσεις για νέους και νέες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Γίνονται συγκεντρώσεις και συζητήσεις, με εργαζόμενους και οικογενειάρχες, επάνω σε διάφορα θέματα. Επίσης γίνονται έκτακτες συγκεντρώσεις με την άφιξη   πατέρων από το ΄Αγιον Όρος ή άλλων πνευματικών αδερφών. Τα πρώτα 12 χρόνια γινόταν εντός της αίθουσας οι εσπερινές ομιλίες, οι οποίες τώρα γίνονται εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

        Καθημερινώς η αίθουσα είναι ανοικτή πρωί και απόγευμα, και μπορούν, όσα παιδιά θέλουν, να έρχονται για παιχνίδι (υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια), να δουν κάποια video-κασέτα με ενδιαφέροντα θέματα ή κινούμενα σχέδια, να δανειστούν κάποιο βιβλίο, από τα περίπου 1800 βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης, τα οποία έχουν ποικίλο περιεχόμενο ή να αγοράσουν κάποιο βιβλίο από το ενοριακό βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο έχει περισσότερους από 1300 τίτλους με περιεχόμενο θρησκευτικό, πνευματικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, επιστημονικό, για παιδιά, για νέους, για μεγάλους, για γονείς, για επιστήμονες.

        Μέσα στην αίθουσα του Ενοριακού κέντρου τα παιδιά των κατηχητικών Σχολείων έχουν παίξει πολλές φορές θέατρο, έκαναν χορωδίες, διοργάνωσαν διαγωνισμούς πιγκ - πογκ και σκάκι, έκαναν εκθέσεις βιβλίου, βυζαντινών εικόνων και ζωγραφικής. Εκτός της αίθουσας συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνουν μορφωτικές και προσκυνηματικές εκδρομές.

        Πριν δεκαπέντε χρόνια με τη χάρη του Θεού, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, την όρεξη των νέων και την αγάπη των ενοριτών και άλλων φίλων από άλλες περιοχές, ξεκινήσαμε τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού μας «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Είναι ο Ρ/Φ σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του οποίου οι εγκαταστάσεις (studio - πομπός - μηχανήματα -εξοπλισμός -κτίσματα) έχουν γίνει από τους νέους της ενορίας μας και την οικονομική συμπαράσταση των φίλων της Ραδιοφωνίας. Ως ερασιτέχνες εκφωνητές και ρυθμιστές του ήχου των διαφόρων εκπομπών έχουν περάσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140. Και μεγάλοι, και νέοι αλλά και παιδιά. Ο ραδιοφωνικός σταθμός εκπέμπει κάθε μέρα στους 103MHz στα FM, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα..

       Όλοι όσοι εργάσθηκαν ή ακόμη εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό, το κάνουν επειδή τους αρέσει να προσφέρουν αφιλοκερδώς το ταλέντο τους και το χρόνο τους. Αγαπούν τον συνάνθρωπο, ο οποίος περιμένει με λαχτάρα να ακούσει κάτι το ωφέλιμο, το εθνικό, το θρησκευτικό, το ηθικό, το χαρούμενο. Καθημερινά μας τηλεφωνούν για να μας ευχαριστήσουν και να δείξουν την συμπαράστασή τους στο έργο της ραδιοφωνίας. Και τα παιδιά και όλοι μας παίρνουμε θάρρος και κουράγιο για να συνεχίσουμε.

       Δεν υπάρχει άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, που να πέρασε από την αίθουσα του ενοριακού κέντρου και να μην  πήρε δωρεάν κάτι, ένα περιοδικό χριστιανικό ή μία εφημερίδα χριστιανική ή ένα βιβλίο, ή μία εικόνα. Αυτά μπορούν να υπολογισθούν σε δεκάδες χιλιάδες.         

       Από το ενοριακό κέντρο της ενορίας μας, αυτά τα 22 χρόνια, έχουν περάσει πάμπολλα παιδιά, νέοι και νέες, οι οποίοι ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως.

Το ενοριακό κέντρο είναι ανοιχτό για όλους τους νέους, για όλα τα παιδιά και τους μεγάλους, και μπορούν να έρθουν να το ιδούν και να το γνωρίσουν από κοντά, να ζήσουν τις διάφορες δραστηριότητες και να βρουν μια όμορφη και ζεστή γωνιά με τόση ζωτικότητα.

       Ευχαριστούμε πολύ το Θεό για όλα όσα μας έχει προσφέρει.  

 

Τηλεφωνική επικοινωνία:     2465021472        Fax:     2465021636

Email: bbasileioy@hotmail.com

 

(το κείμενο  προέρχεται από το αρχείο  του ενοριακού κέντρου)

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ. Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε.

επιστροφή