Μουστόπιτα
Κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα

                     Υλικά
1 φλυτζάνι νερό κρύο
1 φλυτζάνι μούστος
3,4 κουτάλια αλεύρι, ( ....όσο πάρει)
  Ανακατεύουμε σε βαθύ δοχείο  το νερό, το μούστο και το αλεύρι και προσπαθούμε να διαλύσουμε το αλεύρι όσο γίνεται καλύτερα. Περνούμε το χυλό, "κουρκούτι", που προκύπτει  από  σίτα, σουρωτήρι, και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια το μίγμα με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να πηχτώνει  και κάνει μεγάλες ..φουσκάλες.
Το σερβίρουμε σε πιατέλα γυάλινη που προηγουμένως την  έχουμε βρέξει με κρύο νερό.Πασπαλίζουμε τη μουστόπιτα με λεπτοκομμένα καρύδια  ανακατεμμένα με κανέλα.

Σιτζιούκια
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
 Υλικά
1 φλυτζάνι νερό κρύο
1 φλυτζάνι μούστος
3,4 κουτάλια αλεύρι
1 κουτάλι νεζεστέ
20 περίπου καρύδια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
     ......Δυο καρέκλες, ένας κλώστης ( λεπτό κυλινδρικό ξύλο,  1 μέτρο περίπου,  που το χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε τα φύλλα της πίτας), κλωστή άσπρη χοντρή, σύρμα σε σχήμα τελικού σίγμα ( οι κλούτσοι)!!!  και ένας ταβάς ( ταψί).....
         Στηρίζουμε τον κλώστη στη ράχη από τις δυο καρέκλες και κάτω απο αυτόν,  στο πάτωμα, βάζουμε το ταψί για να μαζεύουμε το χυλό  που κυλάει.
Με βελόνα  τρυπάμε τα καρύδια στη μέση και τα περνάμε στην κλωστή, τα ραμματιάζουμε .Όταν τελειώσουμε, κάνουμε κόμπο στο τελευταίο τρυπημένο καρύδι  και την υπόλοιπη κλωστή την κάνουμε θηλειά για να μπορούμε να κρεμάσουμε το σιτζιούκι με τον κλούτσο    στον απλωμένο κλώστη .
Ετοιμάζουμε το χυλό όπως και στη μουστόπιτα, μόνο που τώρα έχουμε προσθέσει και το νεζεστέ.
Βυθίζουμε τα ραμματιασμένα καρύδια στο χυλό, τα κρεμάμε  στον κλώστη και τα αφήνουμε να κρυώσουν  10 λεπτά περίπου. Τα βυθίζουμε πάλι στο χυλό που διατηρούμε ζεστό, μάλιστα του προσθέτουμε πάλι λίγο νερό με ζάχαρη,  τα κρεμάμε, κρυώνουν, τα ξαναβυθίζουμε στο χυλο.....Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται 3 περίπου φορές.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα ,σε ελεγχόμενο δωμάτιο ....για τον γνωστό κίνδυνο της  "εθιμικώ δικαίω" κλοπής,.... (τα αφήνουμε) αρκετές μέρες, μέχρι να σκληρύνει το σιτζιούκι.
Κάντε κλικ εδώ  για φωτογραφίες
Μουστοκούλουρα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η φωτογραφία

Υλικά
1 φλυτζάνι μούστος
1φλυτζάνι σταχτόνερο (κασταλαή), η γνωστή αλυσίβα
1 φλυτζάνι λάδι
  αλεύρι
  λίγο γαρίφαλο
  λίγη κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
  ένα σπυρί αλάτι ( για να αποφύγουμε το κακό μάτι)
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μούστο, το σταχτόνερο, το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει  μαλακό, ομοιόμορφο και λαμπερό.
Κασταλαή
'Ετσι ονομάζουν οι παλιές Σιατιστινές το διαυγές διάλυμα που προκύπτει από το βράσιμο  5 κουταλιών καθαρής , κοσκινισμένης στάχτης καυσόξυλων, με 3 ποτήρια νερό.
Οι Σιατιστινές λένε ότι  το βρασμένο μίγμα  στάχτης και νερού πρέπει να "ξεκασταλαϊάσει" , που σημαίνει να παραμείνει αρκετή ώρα, ώστε τα στερεά αιωρήματα στάχτης να καθιζάνουν και να προκύψει το διαυγές διάλυμα.
Εκείνο που δύσκολα περιγράφεται είναι η φαντασία και η εφευρετικότητα των γιαγιάδων μας στα σχήματα που δίναν στα  μουστοκούλουρα.
Ανθρωπάκια, λουλούδια, αγκαλιαστές,  ....ματογυάλια είναι  για τους Σιατιστινούς πολύ συνηθισμένα σχέδια.
Εντυπωσιακή είναι  η χειροποίητη κατασκευή τους και το... κέντημα  τους με το μαχαίρι ή το ψαλίδι.
Οι αγκαλιαστές και το ανθρωπάκι που θα δείτε στις φωτογραφίες είναι έργα της κ. Μαριάνθης Χ.Τσίτσαρη, ενώ τα εντυπωσιακά λουλούδια  είναι προσφορά της οικογένειας του κ. Κων/νου Διαμαντή.
Απολαύστε τα κάνοντας κλικ εδώ
Τις συνταγές αυτές έδωσε στη Ρηνούλα Ζωγράφου η  κ.Μαριάνθη  Τσίτσαρη