Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

                                                 

Ανωνύμου του Έλληνος

Ελληνική Νομαρχία

ήτοι

Λόγος περί Ελευθερίας

 

Εις τον τύμβον του μεγάλου και αειμνήστου Έλληνος  Ρήγα ...

χάριν ευγνωμοσύνης ο συγγραφεύς το πονημάτιον τούτο

ως δώρον  ανατίθησιν (= αφιερώνει)

Εν Ιταλία, 1806 

[Ο Ανώνυμος επιχείρησε να αναλύσει  και να πείσει ότι οι Έλληνες του καιρού του μπορούσαν να επιδιώξουν μόνοι τους, αλλά οργανωμένοι, να ελευθερωθούν. Μια προϋπόθεση για την απελευθέρωση είναι η καλή παιδεία. Αντιγράφουμε σελίδα του]. 

«Ας εξετάσωμεν τώρα τας αιτίας, όπου  αποκαταστώσιν εύκολον την επανόρθωσιν των Ελλήνων. Πρώτη  λοιπόν,  είναι η προχώρησις του γένους μας εις τα μαθήματα. Ώ πόση διαφορά ευρίσκεται  εις την Ελλάδα από δέκα χρόνους έως την σήμερον! Μεγάλη, ω αδελφοί μου, μεγαλοτάτη, και καθ' εκάστην προς το κρείττον φέρεται.  Τώρα άρχισαν αι Μούσαι  να αναλάβουν  και πάλιν  να επανορθωθώσιν  εις τα χρυσόχροα όρη  της Ελλάδος, ο Απόλλων πάλιν εμφανίσθη είς το αρχαίον του παλάτιον. Δεν ευρίσκεται πόλις την σήμερον, όπου να μην έχη δύο και τρία σχολεία.

               Εξαλείφθη εις τα περισσότερα μέρη η δεισιδαιμονία των γραμματικών, και οι νέοι άρχισαν να μεταχειρίζωνται τον αξιοτιμώτερον καιρόν της ζωής των εις γνώσεις ωφελίμους, και όχι να τον εξοδεύουν εις το να εκστηθίζωσι λέξεις. Η Λογική και η Φυσική άνοιξαν τους οφθαλμούς των περισσοτέρων. Ούτε οι διδάσκαλοι την σήμερον έχουσι εκείνην την ενοχλητικήν και βραδείαν μέθοδον της παραδόσεων, ούτε οι μαθηταί φυλάττουσι την οκνηρίαν και αμέλειαν, οπού είχον, αλλ' αμφότεροι, με άκραν ευχαρίστησιν και επιμέλειαν αντλίζουν  από την ανεξάντλητον πηγήν της μαθήσεως εκείνα τα φώτα όπου στολίζουν το ανθρώπινον πνεύμα και το αποδεικνύουσιν άξιον του πλάστου του».

  (Ανωνύμου του Έλληνος, Έκδοση με κείμενο - σχόλιο- εισαγωγή

     Γ. Βαλέτα σελ.207-208) .

  

 
Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία