Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

Από το στοχασμό των Σοφιστών*

 

Γοργίας ο Λεοντίνος

(περίπου 490/483-380/376 π.Χ.)

Από  το Ελένης Εγκώμιον:

 

       α΄(§11.1): Κόσμος πόλει  μεν ευανδρία, σώματι  δε κάλλος, ψυχή δε σοφία, πράγματι δε αρετή, λόγω δε αλήθεια. Τα δε εναντία τούτων ακοσμία.

(=Για την πόλη  κόσμημα είναι η ευανδρία,( να γεννάει πολλούς ωραίους και γενναίους άνδρες), για το σώμα είναι η ομορφιά, για την ψυχή η σοφία, για την ανθρώπινη συμπεριφορά που επηρεάζει συνανθρώπους κόσμημα είναι η εντιμότητα, για όσα λέμε κόσμημα είναι  η αλήθεια. Ακοσμία είναι οι αντίθετες προς τις παραπάνω ιδιότητες.)

 

      β΄(§ 11.8): Ει λόγος ην ο πείσας και την ψυχήν απατήσας ου χαλεπόν απολογήσασμαι και την αιτίαν απολύσασμαι ... Ο γαρ λόγος δυνάστης μέγας εστί ... δύναται γαρ τον φόβον παύσαι και λύπην αφελείν και χαράν εργάζεσθαι και έλεον επαυξήσαι ...).

(=Αν ήταν τα γλυκόλογα (του Πάρη) που την έπεισαν και απάτησαν την ψυχή  (της Ελένης), δεν είναι δύσκολο να την υπερασπίσουμε και να την απαλλάξουμε από την κατηγορία ..Γιατί ο λόγος είναι δυνάστης μεγάλος  .... Μπορεί και το φόβο να παύει και τη λύπη να διώχνει και τη χαρά να φέρνει και με συμπόνια  περισσή να γεμίζει την ψυχή ...).

 

                                             * Σχετικό άρθρο : Οι Σοφιστές.

 

*Αντιγράφουμε τα κείμενα από τη γνωστή έκδοση των H. Diels - W. Kranz, Die Fragmente deρ Vorsokratiker.

Αξιόλογη μελέτη για το Γοργία το βιβλίο της Τερέζας Πεντζοπούλου - Βαλαλά, Γοργίας (εκδόσεις «Ζήτρος»).

 


Βασικό βοήθημα: Η αρχαία Σοφιστική (τα σωζόμενα αποσπάσματα). Επιμέλεια -κείμενα- μετάφραση -σχολιασμός από  τον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο.)

 

 

Copyright © 2001 F. K. Voros

url: www.voros.gr     e-mail:  vorou@otenet.gr

 

Τεχνική/Διαφημιστική Υποστήριξη: www.fora.gr

 

Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία