Voros.gr
 

Θέματα Εκπαίδευσης - Παιδείας

 

 

Σχόλια πρώτης σελίδας

 

«Έστιν  ουν παιδεία  η παίδων ολκή   και αγωγή προς τον ορθόν λόγον» 

   
 Στους Νόμους του Πλάτωνα (657 D)   βρίσκουμε την πρώτη προσπάθεια ορισμού  της παιδείας.  Εκεί  ένας από τους συνομιλητές  καταλήγει συμπερασματικά στα εξής:
«άρα, παιδεία εστί η παίδων ολκή (από το έλκω) και αγωγή προς τον ορθόν λόγον τον υπό του νόμου ειρημένον και τοις επιεικεστάτοις και πρεσβυτάτοις συνδεδογμένον ότι όντως ορθός εστί» (=άρα, παιδεία είναι εκείνη η διαδικασία που προσελκύει τα παιδιά και τα οδηγεί προς τον ορθόν λόγο, που το περιεχόμενό του έχει οριστεί από το νόμο και που οι  αρμόδιοι και έμπειροι έχουν αποφανθεί ότι πραγματικά  είναι ορθός λόγος).
 Το πρώτο  μέρος του ορισμού αυτού  εγκλείει μεγαλείο παιδαγωγικής ευαισθησίας. Ευτυχείς όσοι στοχάζονται  και το αναζητούν (πρώτα προσέλκυση της ψυχής των παιδιών και έπειτα αγωγή προς τον ορθό λόγο). 
Αλλά το δεύτερο  μέρος  αποκαλύπτει ενδοιασμό  ή εγκλωβισμό κοινωνικό. Ο νομοθέτης και οι «σύμβουλοί» του ορίζουν  τι σημαίνει ορθός λόγος; Ή όλοι οι άνθρωποι στοχάζονται ελεύθερα και προσπαθούν να  πείσουν με επιχειρήματα και σεβασμό για την
ελευθερία των άλλων να έχουν γνώμη;

 

 

Copyright © 2001 F. K. Voros

url: www.voros.gr     e-mail:  vorou@otenet.gr

 

Τεχνική/Διαφημιστική Υποστήριξη: www.fora.gr

 

Κεντρική /Εισαγωγικό σημείωμα / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτική διαδικασία / Παιδαγωγική / Διδακτική Πρακτική /Επιστήμη / Ιστορία / Φιλοσοφία / Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης/ Θέματα Γενικής Παιδείας/ Βιογραφικό / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη / Επικοινωνία