Καινούρια, δικά μας,  πρόσωπα στον καλλιτεχνικό χώρο:

Η ποιήτρια Σουλτάνα Βουδούρη

 

 

Ονομάζομαι Βουδούρη Σουλτάνα και κατάγομαι από το Μικρόκαστρο του Δήμου Βοΐου. Μεγάλωσα όπως όλα τα παιδιά ενός μικρού χωριού της επαρχίας, μέσα στον καθαρό αέρα και την ομορφιά της φύσης. Αγαπούσα το διάβασμα από μικρή αλλά η αγάπη αυτή ευοδώθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από την αγάπη της μητέρας μου για κάθε είδους γνώση. Σπούδασα στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία.

Έτσι απλά και ειλικρινά ξεκινάει η γνωριμία μας με τη νέα ποιήτρια. Ένα νέο παιδί που ήδη διακρίνεται στο χώρο της Τέχνης.

Στις πληροφορίες για την προσωπικότητά της θα συμπληρώσω ότι ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν από τους λογοτέχνες που την επηρέασαν και την οδήγησαν στους δρόμους  της Λογοτεχνίας και της Συγγραφής.

Η συμμετοχή της σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς ποίησης στέφεται με επιτυχία όπως δείχνει καθαρά το κείμενο που ακολουθεί και είχε την καλοσύνη να μου στείλει η κ. Βουδούρη:

Το ποίημα «Η Επιστροφή της ανεμώνης» ήταν το πρώτο μου βραβευμένο ποίημα. Έλαβε τον 2ο Έπαινο Ποίησης στον Α’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης που προκήρυξε ο Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) Βόλου, με θέμα την «Προσφυγιά» τον Μάιο του 2012.

 

Το ποίημα «Ανοιξιάτικο πέπλο» διακρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Σκόπελο. Έλαβε το Β’ Βραβείο Ποίησης, στον Α’ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ ΔΑΠΟΝΤΕΣ». Από 127 συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα το «Ανοιξιάτικο πέπλο» ήταν το τρίτο μέσα στα 6 καλύτερα. Θέμα του ποιήματος είναι η Μικρασιατική Καταστροφή εφόσον το 2012 έκλειναν 90 χρόνια από τότε.

 

Το ποίημα «Το χέρι της Καρυάτιδος» έλαβε το Β’ Βραβείο Ποίησης, στον Β’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης , που προκήρυξε ο Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) Βόλου, με θέμα: «Κοινωνία και Σύγχρονος Άνθρωπος», τον Μάιο του 2013 στο Βόλο. Έχει συμπεριληφθεί κι αυτό σε βιβλίο μαζί με τα υπόλοιπα βραβευμένα ποιήματα του διαγωνισμού κι ενός Δοκιμίου.

 

Το ποίημα «Το κιβώτιο του Ευαγόρα» έλαβε Τιμητική Διάκριση Ποίησης τον Ιούνιο του 2013, στους ΚΗ’ Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών. Θέμα του, ο σπουδαίος Βασιλιάς της Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρας.

 

Το ποίημα «Ο Αστερισμός μιας δύναμης» έλαβε το Βραβείο του «Αλκαίου», την 15η δηλαδή θέση μέσα στα 30 βραβεία (από 392 συμμετοχές ) του Δ’ Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, με θέμα: «Ο Λόγος ο Ελληνικός, Φως της Οικουμένης», τον Μάιο του 2014 στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου των Αμφικτυόνων.  Το ποίημα σκιαγραφεί την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και το Φως που εκπέμπει μέσα στους αιώνες. Έχει συμπεριληφθεί στην Ποιητική Ανθολογία που εξέδωσε η Αμφικτυονία Ελληνισμού.

 

Το ποίημα «Οι Γαλάζιες κυρίες» έλαβε Τιμητική Διάκριση Ποίησης τον Ιούνιο του 2014 στους ΚΘ’ Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών. Οι Γαλάζιες κυρίες είναι μια εξαιρετική τοιχογραφία της Υστερομινωικής Περιόδου, που βρίσκεται στο ανάκτορο της Κνωσού και είναι έργο του 1600 π.Χ περίπου.

 

 Τελευταία ένα ακόμη ποίημά μου θα συμπεριληφθεί σ' ένα ποιητικό ημερολόγιο που θα εκδοθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο για το 2015.

 

Ακολουθούν οι τίτλοι των ποιημάτων, με κλικ σε κάθε τίτλο μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο ποίημα:

 

«Η Επιστροφή της ανεμώνης»

 

«Ανοιξιάτικο πέπλο»

 

«Το χέρι της Καρυάτιδος»

 

«Το κιβώτιο του Ευαγόρα»

 

«Ο Αστερισμός μιας δύναμης»

 

«Οι Γαλάζιες κυρίες»

 

 Αφού  συγχαρούμε την κ. Βουδούρη για τη δουλειά της και για τις διακρίσεις που πήρε, της λέμε ότι και εμείς οι συντοπίτες της την καμαρώσαμε και χαρήκαμε την ομορφιά των ποιημάτων της. Περιμένουμε  καινούριες δημιουργίες!

Αικατερίνη Ζωγράφου

 επιστροφή