Πολιτιστικό Κέντρο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ στη Σιάτιστα θεμελιώθηκε το 2002  με χορηγία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη».

Στη συνέχεια για την αποπεράτωσή του το έργο χρηματοδοτήθηκε και από το Δήμο Σιάτιστας (ο Δήμος για τη χρηματοδότηση αυτή συνήψε δάνειο), εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και ενισχύθηκε από αυτό  και  ολοκληρώθηκε με νέα χορηγία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη».

Εγκαινιάστηκε στις 30 Αυγούστου 2014.

Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος αναδημοσιεύουμε τις ακόλουθες πληροφορίες.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ιδρύθηκε με τη διαθήκη του Άρη Βουδούρη, εκδότη των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, στη μνήμη της γυναίκας του Λίλιαν, που χάθηκε σχεδόν ξαφνικά, τον Φεβρουάριο του 1989. Ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Μαρτίου 1990, χάθηκε κι εκείνος, σε ένα τροχαίο ατύχημα. Το ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ανθρωπισμού, γενναιοδωρίας κι ευαισθησίας σε μια εποχή που κλονίζονται οι αξίες της κοινωνίας μας.

To 2000 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του Αρη Βουδούρη, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στη γενέτειρά του, τη Σιάτιστα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Σε συνεργασία με τον Δήμο Σιάτιστας, επελέγη η ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου.

Πρόκειται για ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, που θα έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στη Σιάτιστα και γενικότερα στον νόμο Κοζάνης. Ένα τέτοιο Πολιτιστικό Κέντρο έλειπε από την περιοχή. Το κέντρο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε να κτίζεται το 2000, με χορηγία ύψους 1.086.000€ από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου έγινε με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην ξεφεύγει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα των κτισμάτων του οικισμού της Σιάτιστας, και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιώσει την εικόνα της. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε ώστε το κτήριο να είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Πολιτιστικό Κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων, στην οποία μπορούν να διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει επίσης προβλεφθεί η δημιουργία ενός τμήματος με τέσσερις αίθουσες που θα λειτουργεί ως ωδείο, καθώς και ένα ακόμη τμήμα που θα διατεθεί προς χρήση σε πολιτιστικούς ομίλους της πόλης.

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.lilianvoudouri.gr/ ανάρτηση 6/7/2015)

Αικατερίνη Ζωγράφου