Λεωνίδας Παπαμαλέκος

(Βάμος, 1870-Σιάτιστα, 1912)

 

Ο Λεωνίδας Παπαμαλέκος γεννήθηκε στον Βάμο Αποκορώνου Χανίων Κρήτης. Από τα 20 κιόλας χρόνια του είναι συνεχής η παρουσία του στους πολεμικούς αγώνες για τη Λευτεριά της Κρήτης και ύστερα της Μακεδονίας.

Επισκοπή Ρεθύμνου, Σελλιά Αγίου Βασιλείου, πολιορκία Βάμου, μάχη της Αλμυρίδας είναι τα «μαρμαρένια αλώνια», όπου ο θρυλικός κρητικός παλεύει νικηφόρα τους Τούρκους στην Κρήτη στη διάρκεια της απελευθερωτικής επανάστασης του 1896.

Ύστερα η Κεντρική Μακεδονία θα νιώσει τη νικηφόρα παρουσία του στον Μακεδονικό Αγώνα.

Στην επανάσταση του Θερίσου δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη συνέχεια πάλι στη Μακεδονία στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο αρχηγός δικού του εθελοντικού σώματος 63 ανδρών.

Περίπου 22 χρόνια πολεμούσε «άτρωτος». Το νήμα της ζωής του κόπηκε από εχθρική σφαίρα στο πεδίο της Μάχης της Σιάτιστας, στις 4 Νοεμβρίου 1912, και ήταν μόνο 42 χρόνων!

Την Προτομή του, που βρίσκεται στην πλατεία Τσιστοπούλου, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ιωάννης Γεωργακάκης. Την κατασκευή της χρηματοδότησε η Ομοσπονδία σωματείων Αποκορώνου Χανίων. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν στις 4/11/2004.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Παπαδάκης Νικόλαος Εμμ., ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,  ο Λεωνίδας Μαλέκος Παπαμαλέκος και τα γεγονότα της εποχής του (1890-1912), Βάμος 2008.

Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 222, Νοέμβριος 2004.