Ο ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ (1872-1947)

 

Με πρωτοβουλία του Δήμου της Σιάτιστας και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Νικολάου της Σιάτιστας και με συνδρομές πολλών Σιατιστινών διαμορφώθηκε η πλατεία Θωμά Δημητρίου Καράτζια στη Σιάτιστα (στη συνοικία Γεράνεια), όπου στήθηκε αναμνηστική πλάκα του Σιατιστινού Μακεδονομάχου Θωμά Δημητρίου Καράτζια.

Ο Θωμάς Δ. Καράτζιας ήταν από τους πρώτους που κατατάχθηκε αμέσως στο ένοπλο σώμα του Σιατιστινού οπλαρχηγού του Μακεδονικού αγώνα Παύλου Νεράντζη ή Καπετάν Περδίκα, το οποίο σχηματίστηκε πολύ νωρίς στη Σιάτιστα.

Ο Θωμάς Δημητρίου Καράτζιας γεννήθηκε στη Σιάτιστα το έτος 1872. Ένα δε πιστοποιητικό ταυτότητος που το υπογράφει ο Δήμαρχος της Σιάτιστας Βουλγαρόπουλος στις 17 Μαρτίου 1918 μας παρέχει τα κάτωθι στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο: Θωμάς Καράτζιας

Τόπος γεννήσεως: Σιάτιστα

Ηλικία: 46 ετών

Επάγγελμα: Κτηματίας

Οφθαλμοί: Καστανοί

Κόμη: Καστανή

Ανάστημα: Μέτριο

………………………………………………………………………………………..

           Οι υπηρεσίες του προς την Πατρίδα έχουν αποτυπωθεί στα Πιστοποιητικά τα οποία οι αρχηγοί των Σωμάτων στα οποία υπηρέτησε του έδωσαν– το ΕΛΛΗΝΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΟΝ του Θωμά Μ. Γκούρα και το ΕΛΛΗΝΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΣΩΜΑ του Παύλου Περδίκκα.

          Επίσης υπάρχουν επίσημα έγγραφα, του ελληνικού κράτους τα οποία του αναγνωρίζουν μεγάλη πολεμική αρετή για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον Μακεδονικό αγώνα και του απονέμουν αναμνηστικό μετάλλιο Μακεδονικού αγώνος.

(Αποσπάσματα από ομότιτλο δημοσίευμα του Γεωργίου Μ. Μπόντα στην εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 27, Σεπτέμβριος 1984).

 

      Το τιμητικό μνημείο βρίσκεται στη Γεράνεια στην πλατεία Θωμά Καράτζια. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 24/2/1985. Την κατασκευή χρηματοδότησε η Εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού αγίου Νικολάου Σιάτιστας και πολλοί Σιατιστείς.

 

ΠΗΓΕΣ

Ι. Π. «Ο Παύλος Μελάς στη Σιάτιστα», εφημερίδα ΜΑΡΚΙΔΕΣ, φύλλο 12, 30 Ιουλίου 1960.

Μπόντας Γεώργιος Μ., «Το Ηρώο, οι προτομές και οι αναμνηστικές πλάκες της Σιάτιστας», εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 139, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 7.

Μπόντας Γεώργιος Μ. «Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα», εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 27, Σεπτέμβριος 1984.

Μπόντας Γεώργιος, «Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας του Σιατιστινού Μακεδονομάχου Θωμά Δ. Καράτζια», εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 29, Μάρτιος 1985.