ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ

Ο ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ ΝΙΚ. ΡΟΣΙΟΣ  Ή ΚΑΠΕΤΑΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

 

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε στην Αθήνα, όπου και τάφηκε, ο Αλέκος Ρόσιος ή Καπετάν Υψηλάντης.

Σύμφωνα  με πληροφορίες που μας δίνει ο ίδιος στο βιβλίο του "Στα φτερά του Οράματος" γεννήθηκε το έτος 1917 στη Σιάτιστα, το σχολικό έτος 1934-1935 αποφοίτησε από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας,   σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1940 φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και τοποθετήθηκε στον ΧΙ Συνοριακό τομέα, στο 13ο Σύνταγμα. Πολέμησε ως ανθυπολοχαγός στον Κεντρικό τομέα του Αλβανικού μετώπου. Τον Ιανουάριο του 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ Σιάτιστας και έγινε υπεύθυνος της ημιστρατιωτικής οργάνωσης στην επιτροπή του ΕΑΜ.

Στις 4,5,6 Μαρτίου 1943 ήταν ο οργανωτής και εμψυχωτής στη μάχη της Βίγλας και του Φαρδύκαμπου.

Διοικητής αποσπάσματος (τάγματος) του 53ου συντάγματος της ΙΧ μεραρχίας  ύστερα από διήμερη μάχη με τους υποχωρούντες Γερμανούς μπήκε πρώτος στην Κοζάνη.

Μετά τη Βάρκιζα υπέστη διωγμούς , μπήκε στο Δ.Σ.Ε και έφτασε μέχρι το βαθμό του Υποστρατήγου.

Με την υποχώρηση του Δ.Σ.Ε. έφυγε στη Ρουμανία και μετά στη Σοβιετική Ένωση όπου εργάσθηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Ξένων γλωσσών της Τασκένδης.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1976 δηλώνοντας στις εφημερίδες"... είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου. Γυρίζω μετά από 27 χρόνια, 7 χρόνια δηλαδή παραπάνω από τον Οδυσσέα...."

Με την επιστροφή του στην πατρίδα συνεχίζει την πολιτικοποιημένη πορεία του στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και τις οργανώσεις των Αντιστασιακών.

Το 1985 τιμήθηκε με το παράσημο του Ανωτάτου Σοβιέτ για την Αντιστασιακή του δράση στην Κατοχή 1941-1944.

Γεώργιος Μπόντας

επιστροφή