«1912 – 2012 : 100 Xρόνια Ελεύθερη Σιάτιστα από τον τουρκικό ζυγό»

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον Τουρκικό ζυγό, η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 απέδωσε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, σ’ όλους τους γνωστούς και αγνώστους προγόνους μας.

Οργάνωσε μία όμορφη εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να μας γνωρίσει καλύτερα την Σιάτιστα και να μας περπατήσει νοερά στα σοκάκια της ιστορίας της, του πολιτισμού της, των ηθών και των παραδόσεών της.

Τις ιστορικές αναδρομές, από την ίδρυση της Σιάτιστας μέχρι τους νεώτερους χρόνους, επιμελήθηκε και παρουσίασε κατά θαυμάσιο τρόπο ο κύριος Γεώργιος Φίλιος, φιλόλογος, πρώην Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και μέλος της Επιτροπής εορτασμού «100 Χρόνων Ελευθερίας της Σιάτιστας».

Η χορωδία της ενορίας, με τη διεύθυνση του Χρήστου Καρακουλάκη, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια από την Σιάτιστα.

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε από αξιολογότατα ποιήματα, που γράφηκαν για την όμορφη Σιάτιστα – δημιουργήματα Σιατιστινών και μη.

Η θεατρική ομάδα της Ενορίας, με το θεατρικό έργο «Σιατσνά μασλάτσια», χρησιμοποιώντας την ντοπιολαλιά, μας ταξίδεψε με γλαφυρότητα, στην καθημερινή ζωή των Σιατιστινών γυναικών.

…………………

Την εκδήλωση οργάνωσε με τις ευλογίες του Προϊσταμένου του Ναού π. Βασιλείου, η κ. Ώττα Ευφημία, βρεφονηπιοκόμος. Για την επιτυχία της εκδηλώσεως εργάστηκαν μία πλειάδα άλλων παιδιών και κυριών. Ζωγράφισαν τα σκηνικά, συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για το θεατρικό, βρήκαν παλιές στολές και γενικά, έδωσαν κυριολεκτικά τον εαυτό τους, για την επιτυχία της εκδηλώσεως.

……………………….

 

Η παραδοσιακή ορχήστρα, που συνόδευε την χορωδία της ενορίας, ήταν του σιατιστινού Χάρη Σαλαγκιώτη.

………………..

 

( Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιατίστης  όπου υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες).