Γιορτή κρασιού 2012 

 
Διοργάνωση εκδήλωσης:  Σύλλογος  Αμπελουργών Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «ο Άγιος Τρύφων» -Επιτροπή Εορτασμού 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον οθωμανικό ζυγό–  Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Έγινε  στον προαύλειο χώρο του Διδακτηρίου "Γεώργιος Παπαγεωργίου" Σιάτιστας, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012.
 

Η πρόσκληση του Συλλόγου

 

Σύλλογος Αμπελουργών Οινοπαραγωγών Σιάτιστας   «ο Άγιος Τρύφων»

Στη Σιάτιστα η ιστορία του κρασιού χάνεται στους αιώνες. Υπάρχουν όμως πολλές γραπτές μαρτυρίες, όπως στον κώδικα Ζωσιμά, που μας πληροφορεί για τις θέσεις των αμπελιών καθώς και για τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για οινοποίηση. Ήδη από τον 17ο αιώνα οι αμπελουργοί της εποχής ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες, όπως δείχνει και η αφιέρωση στο Ευαγγέλιο του Ναού των Ταξιαρχών το 1773. Άλλες αναφορές υπάρχουν από τους Ληκ και Πούκεβιλ το 1805, που μας δίνουν πληροφορίες για τα Σιατιστινά κρασιά καθώς και τον τρόπο παρασκευής του ηλιαστού κρασιού, το οποίο κατατάσσει «στα άριστα της Ρούμελης». Δεν υπήρχε οικογένεια χωρίς αμπέλι και σπίτι χωρίς κατώι με κρασί. Σύμφωνα με πληροφορίες το 1912 υπήρχαν 9.000 τόνοι σταφύλια και 28.000 στρέμματα με αμπέλια! Δυστυχώς η φυλλοξήρα το 1923 έφερε την καταστροφή στα αμπέλια. Τα νέα αμπέλια φυτεύτηκαν πάλι με τις ίδιες ποικιλίες, όπως ξινόμαυρο, σκλήθρα, μοσχόμαυρο, χονδρόμαυρο, νιγρικιώτικο, κοκκινούσκες, παραγωγά, ντιμπατίκια κ.α.

Αμπελουργικές περιοχές υπάρχουν και σήμερα στις Σαμαρές, Πέτροβο, Επίστρατα, Ζιάγκινα, Ντερβένι και αλλού.

Σε κάθε κοινωνική εκδήλωση το κρασί είναι στο επίκεντρο της κουλτούρας του Σιατιστινού είτε σε χαρά είτε σε λύπη. Εκτός από το «μαύρο» και το «κόκκινο» (ροζέ), την κύρια θέση έχει το «ηλιαστό», μοναδικό στην Ελλάδα και περίφημο σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό  ο Σύλλογος Αμπελουργών – Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «ο Άγιος Τρύφων» διοργανώνει γιορτή κρασιού στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην προβολή της αμπελοκαλλιέργειας. Τα Σιατιστινά κρασιά θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα και ο επισκέπτης μπορεί να τα γευτεί στα οινοποιεία ή στα επισκέψιμα κατώια.

Με σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης, ο Σύλλογος Αμπελουργών – Οινοπαραγωγών Σιάτιστας ο «Άγιος Τρύφων» σας προσκαλεί το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Παπαγεωργίου στη Σιάτιστα σε μια εκδήλωση γνωριμίας με τα Σιατιστινά κρασιά υπό τους ήχους των χάλκινων του Χάρη Σαλαγκιώτη.

 

Χορηγοί  εκδήλωσης:

- Ίδρυμα Παπαγεωργίου- Μαντζιάρης  ΑΒΕΕ-  Μπιμπίκας ΟΕ – Τυροκομείο «ο Μπούρινος»

– Οινοποιεία Σιάτιστας:

Νάκος Χρήστος,  «Δύο φίλοι»,   Διαμαντής Δημήτρης,  «Αειφόρος Τιούκαλιας», Σαμαράς Τρύφων, Μπόντας Στέφανος, Τσιαούσης Ανδρέας

 

Περιγραφή της γιορτής  

από το Σύλλογο Αμπελουργών-Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «Άγιος Τρύφων  

Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, στο προαύλιο του διδακτηρίου «Γεώργιος Παπαγεωργίου», ο Σύλλογος Αμπελουργών –Οινοπαραγωγών « Ο Άγιος Τρύφων» πραγματοποίησε την αναμενόμενη από πολύ καιρό «Γιορτή κρασιού».

Παρόλο που μέχρι τις 7.30 έβρεχε και άστραφτε, τελικά όλα ξεκίνησαν κανονικά. Στην είσοδο του χώρου στήθηκε το περίπτερο του Συλλόγου, στολισμένο με κληματόβεργες με σταφύλια, αφίσες της γιορτής και μικρά κρασοβάρελα. «Επί της υποδοχής» ο Νίκος και ο Γιώτης πρόσφεραν αναμνηστικά ποτήρια και κανατάκια που έγραφαν με ασημένια γράμματα: «Γιορτή κρασιού Σιάτιστας» αντί συμβολικού τιμήματος. Δίπλα ο Λάζος, οινοχόος, γέμιζε τις κανάτες κρασί! Ατέλειωτο και φανταστικό, που το πρόσφεραν οι: «Δυο φίλοι», κόκκινο ροζέ, Διαμαντής Δημήτρης, κόκκινο και λευκό, Οικογένεια Νάκου, κόκκινο, Αειφόρος Τιούκαλιας, λευκό, Τριαντάφυλλος Σαμαράς, κόκκινο, Κελάρι Μπόντα, ερυθρό (μαύρο), Τσιαούσης Ανδρέας, κόκκινο, Τριανταφύλλου Γιάννης, κόκκινο.

Δίπλα στα κρασιά υπήρχαν τυροκομικά εδέσματα, προσφορά του τυροκομείου «Μπούρινος».

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης ο Λέγγος, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τα κρασιά της Σιάτιστας από το 17ο αιώνα ως σήμερα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Κώδικα Ζωσιμά, στον Άγγλο Ληκ, στον Γάλλο Πουκεβίλ και στα βραβεία που πήραν τα κρασιά μας στο Σαν Φραντσίσκο και  τη Θεσσαλονίκη.

Κατόπιν ο πρόεδρος Μπόντας Στέφανος 

• Καλωσόρισε τους καλεσμένους: Περιφερειακούς συμβούλους κ. κ. Πάτρα, Γκερεχτέ, Κατσιαούνη, Σημαντράκο, τη Δήμαρχο Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου και τους Δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Γιώτη, Πίτα, Κισκίνη, Ζευκλή, ΄Ωττα, Δελημάνη, Νιόπλια, Καραμπατζιά, το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας, το ζεύγος Παπαγεωργίου,  τους χορηγούς  κ.κ. Βασ. Μαντζιάρη, Μπιμπίκα. Καφάση, Γράβα, τους πρώην Δημάρχους Σιάτιστας κ.κ. Νάκο, Κοσμίδη, Γκόγκο.

• Ανέφερε ότι στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό, ο Σύλλογος διοργάνωσε τη «Γιορτή κρασιού», η οποία πρόκειται να καθιερωθεί σαν θεσμός για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του σιατιστινού αμπελώνα καθώς και για την προβολή και προώθηση του  σιατιστινού κρασιού.

• Παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο, μίλησε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου,  και τους μελλοντικούς στόχους του.

• Τέλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν οικονομικά, υλικά και ηθικά γι’ αυτή την εκδήλωση.

 

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πάτρας Βασίλης υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες για προβολή και προώθηση του κρασιού και συνεχάρη το Σύλλογο για την προσπάθειά του να αναδειχτεί το σιατιστινό κρασί, ώστε να αποφέρει έσοδα και δουλειά στον τόπο μας.

Έπειτα η Δήμαρχος κ. Ορφανίδου απηύθυνε ένα χαιρετισμό και κλείνοντας είπε ότι θα είναι συνοδοιπόρος παρόλες τις αντίξοες οικονομικές καταστάσεις.

«Γιορτή κρασιού» όμως χωρίς χάλκινα και χορό δεν μπορεί να γίνει! Η ορχήστρα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ συνόδεψε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φιλίππων-Φυσιολατρών Σιάτιστας με υπεύθυνο τον Ναούμ Τσιαούση σε παραδοσιακά τραγούδια της Σιάτιστας.

Μετά ήρθε η σειρά του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Μπόντας τους καλωσόρισε και τους πρόσφερε ένα καλάθι με σιατιστινά κρασιά και τους συνεχάρη για την προσφορά τους στο χώρο της υγείας. Η πρόεδρός τους κ. Χριστοβουλίδου είπε ότι αισθάνεται χαρά που βρίσκονται στη Σιάτιστα, πατρίδα των αδελφών Παπαγεωργίου.

Το χορευτικό αυτό τμήμα παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. 

Το γλέντι ξεκίνησε με τον επιβλητικό «τρανό χορό». Τον «έσυρε» ο, ηλικιακά μεγαλύτερος, κ. Αναστάσιος Νούσιος! Στο χορό πιάστηκαν όλοι, ο κ. Νικ. Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι και γέμισε το γήπεδο με πάνω από 300 άτομα σε έναν τεράστιο κύκλο.

Κι άρχισε το γλέντι με ζαμπαϊά (σκόρπια)  συρτά, γκάιντες, τσάμικα βαριά και έγινε ο χαμός!

Οι κανάτες πηγαινοέρχονταν παντού σ’ όλα τα τραπέζια από εθελοντές του Συλλόγου  και το κρασί έρεε στην κυριολεξία.