Παρουσίαση του Ημερολογίου 2013 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, 
και της εργασίας της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

«Οδοί της Γεράνειας- Οδοί της γνώσης» 

 

Έγινε  την Τετάρτη 31/10/2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων και στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

Συνδιοργάνωση: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού και ο Σύλλογος Αμπελουργών –Οινοπαραγωγών Σιάτιστας « Ο Άγιος Τρύφων»

 

Η αφίσα της εκδήλωσης

 

Η πρόσκληση

 

 

 

Οι εφημερίδες έγραψαν

 

Οι δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με τους μικρούς τους μαθητές το απόγευμα της Τετάρτης 31/10/2012 μας έδωσαν μια πρωτότυπη μελέτη Τοπικής Ιστορίας. Η εκδήλωσή τους    ξεκίνησε με την παρουσίαση από το δάσκαλο κ. Γιάννη Πορπόρη μιας ενδιαφέρουσας επεξεργασίας του διδακτικού αντικειμένου της Ιστορίας και συνεχίστηκε με τους μικρούς μαθητές να μας ενημερώνουν, σε θεατρική μορφή, για τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα δόθηκαν από παλιά  στους δρόμους της Γεράνειας. 

Τα κείμενα, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία της πρωτότυπης παράστασης ήταν έργο των δασκάλων του σχολείου Γιάννη Πορπόρη και Μαρίας Μέτσιου βασισμένο στα βιβλία Ιστορίας της πόλης μας.

Έτσι οι δρόμοι της Γεράνειας, που καθημερινά τους διαβαίνουμε, έγιναν και «δρόμοι γνώσης».

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι δάσκαλοι μάς πήγαν πίσω σε μια Σιάτιστα που υπήρξε κάποτε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου κ. Σάκης Μπούρτσος στη συνέχεια παρουσίασε το Ημερολόγιο του 2013 το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Ε!  τότε… ζωντάνεψαν με τις φωτογραφίες του Ημερολογίου μνήμες του παρελθόντος …  με την 3η ηλικία γύρω από την ξυλόσομπα να λέει τα δικά της- φωτογραφία που προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη-, τους ανεπανάληπτους Σιατιστινούς να λένε τις σοφές ευχές τους… «κατά τον πόθο σας», ευχή γενική αλλά που εύκολα και χωρίς κανένα πρόβλημα εξειδικεύεται για τον κάθε αποδέκτη. Τις ευχές…. ξετρύπωσαν οι δημιουργοί του Ημερολογίου από το «Σιατιστινό ευχολόγιο», που χρόνια πριν η κ. Αννα Γκουτζιαμάνη-Στυλιανάκη είχε δημοσιεύσει στο www.siatistanews.gr  

Αυθόρμητο γέλιο χάρισαν οι σιατιστινές ηθογραφίες, γεμάτες με εκφράσεις του σιατιστινού γλωσσικού ιδιώματος, οι οποίες συνοδεύουν το Ημερολόγιο, κείμενα κι αυτά της κ. Άννας Γκουτζιαμάνη – Στυλιανάκη και των αείμνηστων Δημητρίου Παπαναούμ και Αντωνίου Σκούλιου.

 Και ύστερα η έκπληξη…  ο Σύλλογος Αμπελουργών-Οινοποιών Σιάτιστας Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ με ενεργή συμμετοχή στη διοργάνωση της εκδήλωσης με κρασί, «μουστόπτα» και …. Μουσική. 

Η μουσική παρουσία -εθελοντική συμμετοχή- του συγκροτήματος ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ξεσήκωσε τους Σιατιστινούς και συντρόφεψε τη χαρά τους, γιατί ελεύθεροι γιορτάζουν και τιμούν τα 100χρονα από την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που μας χάρισαν ένα απόγευμα γεμάτο από μια Σιάτιστα…. που υπήρξε κάποτε αλλά και από μια Σιάτιστα που στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις -  χωρίς προγράμματα  και  επιχορηγήσεις – συνεχίζει να έχει  έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, από μια Σιάτιστα με ελπίδες για το καλύτερο ακόμη και σήμερα, στις δύσκολες μέρες του 2012.

Εδώ το λένε Σιάτιστα!!!

http://www.siatistanews.gr

 Η εργασία της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

«Οδοί της Γεράνειας- Οδοί της γνώσης» .   Κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε

 

Το "Ημερολόγιο του 2013" το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού  Σχολείου  Σιάτιστας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε

 

Φωτογραφίες:

(φωτογραφία από http://www.siatista.info)

(φωτογραφία από http://www.siatista.info)

(φωτογραφία από κ. Καλλιόπη Μπόντα)

 

 

(φωτογραφία από κ. Καλλιόπη Μπόντα)

(φωτογραφία από κ. Καλλιόπη Μπόντα)

(φωτογραφία από κ. Καλλιόπη Μπόντα)

(φωτογραφία από http://www.siatista.info)