Δημοσιεύματα

 

Ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο του Φιλίππου Ζυγούρη  « Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής», διάλεξη.

 

             Το βιβλίο του Φιλίππου Ζυγούρη «Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής» εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο σπίτι κάθε σιατιστινού και γι αυτό μια συνηθισμένη βιβλιοπαρουσίασή του θα ήταν πλεονασμός. Με πρωτοβουλία και οργάνωση της ΔΗ.ΚΕ.ΒΟ.  η κ. Καλλιόπη Μπόντα, ο κ. Γεώργιος Κουζιώνης και ο κ. Γιάννης Πορπόρης με τη συμμετοχή της κ. Θεολογίας Ζωγράφου στις 12/8/2012 στην αίθουσα τελετών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας παρουσίασαν μια όντως πρωτότυπη, πολυεπίπεδη προσέγγιση της γραφής του Φ Ζυγούρη Μας έδειξαν και άλλους τρόπους ανάγνωσης του βιβλίου, αλλά και τρόπους ένταξης του βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

         Ειδικότερα ο κ. Κουζιώνης συνοπτικά αλλά και ουσιαστικά όρθωσε μπροστά μας το συγγραφέα και το έργο του. Παρουσίασε τη συγγραφή αλλά και τη φροντίδα των κληρονόμων του συγγραφέα και της επιμελήτριας του έργου για τα χειρόγραφα και το περιεχόμενο τους. Για το συγγραφέα αναφέρει χαρακτηριστικά:

« ….<η>… σημερινή μας εκδήλωση αποτελεί …. και μια οφειλόμενη τιμή σε ένα εκλεκτό τέκνο της Σιάτιστας, έναν αληθινό ευπατρίδη, τον Φίλιππο Ζυγούρη ……

Ο Φ.Ζ. γράφει για να φωτίσει την ιστορία της Σιάτιστας κι όχι με σκοπό να γράψει την ιστορία της. Καθόλου τυχαία δεν μιλά για «Ιστορία» αλλά για «Ιστορικά Σημειώματα». Για τα γεγονότα που ζει ο ίδιος είναι μια πολύτιμη, αυθεντική πηγή που συμπληρώνει τον ιστορικό χάρτη της πόλης. Για όσα διαβάζει σε βιβλία, απομνημονεύματα, εφημερίδες και περιοδικά αποκαλύπτει λεπτομερώς την πηγή του και γίνεται έτσι σπουδαίος βοηθός για τον επόμενο ερευνητή και ιστορικό. Ο ίδιος παραμένει πάντα στο περιθώριο των σημειωμάτων του».  

        Η κ. Καλλιόπη Μπόντα διάλεξε να παρουσιάσει όσα για πρώτη φορά εντοπίζονται σε βιβλίο Ιστορίας της Σιάτιστας, όπως: τη διάκριση του περιεχομένου του τραγουδιού του «Τρανού Χορού» σε 3 ενότητες, το «βάλσαμο Πασιώτα», τους ευεργέτες Χούχα και Δήμου, το σπίτι του Ζαβίρα, το σπίτι του Κασομούλη, έγγραφο του Αλή πασά για την ανέγερση του δεύτερου ναού του Αγίου Δημητρίου στις αρχές του 19ου αι., την οικογένεια των Αργυριαδών. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις υποσημειώσεις και το Παράρτημα, που πρόσθεσε η επιμελήτρια του έργου κ. Θεοδώρα Ζωγράφου-Βωρου, για βοήθεια του σημερινού αναγνώστη και διευκόλυνση του ερευνητή. Ακόμη πρόσφερε και μια άλλη υπηρεσία στο βιβλίο. Παρουσίασε έγγραφα ντοκουμέντα -προϊόν μακρόχρονης έρευνάς της - που τεκμηριώνουν αναφορές του ΦΖ. 

         Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον κ. Γιάννη  Πορπόρη να υποστηρίζει ότι τα «Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και Λαογραφικά αυτής» μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση.

Αφού μας ενημέρωσε για τα επιστημονικά κριτήρια επιλογής βιβλίου ως ιστορικής πηγής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μας παρουσίασε, ακολουθώντας τις νεώτερες παιδαγωγικές αντιλήψεις, τη διδασκαλία συγκεκριμένης ενότητας του διδακτικού βιβλίου «Ιστορία της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου» με παράλληλη μελέτη του βιβλίου του Φ.Ζ.

Και έτσι έγινε φανερό σε όλους μας ότι ο εκπαιδευτικός της Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης, μπορεί να αξιοποιήσει το βιβλίο του Φ.Ζ. στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, είτε παράλληλα με την εθνική ιστορία είτε αυτόνομα ως τοπική ιστορία ή με τη μέθοδο project.

       Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή video με έθιμα που περιγράφει στα λαογραφικά του ο Φίλιππος Ζυγούρης, παραγωγή της κ. Μπόντα και του κ. Πορπόρη με την τεχνική υποστήριξη του κ. Γιώργου Καλογιαννη.

 

http://www.siatistanews.gr

ανάρτηση.19/1/2013