Με αφορμή το Ημερολόγιο του 2005

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

 

 

Ήταν ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη η κυκλοφορία του Ημερολογίου του 2005 από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Ένα Ημερολόγιο απλό , κομψό και χαριτωμένο,  θησαυρός αναμνήσεων.

Στις σελίδες του  ζωντανεύουν τα τελευταία 55 χρόνια λειτουργίας του σχολείου.

 Και τι δεν περιέχει...

·         Πρωτάκια  με τους φιόγκους στο κεφάλι να γράφουν την ορθογραφία στον πίνακα με μια αφοσίωση στο έργο τους συγκινητική   και μια δασκάλα δίπλα τους γεμάτη φροντίδα.....Παρασκευή 17 Ιουνίου 1955.

·       Μικροί ηθοποιοί , φροντισμένοι ενδυματολογικά με ζηλευτή ακρίβεια, σ' ένα σκηνικό υποδειγματικό.

·         Παρέλαση  της Στ΄ τάξης του 1960 με την ποδιά και τ' άσπρο γιακαδάκι.

·         Κορίτσια κι αγόρια με τοπικές ενδυμασίες παρελαύνουν και χορεύουν στο "γήπεδο".

·      Ώρες δημιουργικές: καθισμένοι στα ξύλινα θρανία οι μικροί μαθητές ασχολούνται με τη  χειροτεχνία- ξυλογλυπτική τ΄αγόρια,  με το κέντημα τα κορίτσια.

·       Το ... μακρινό 1950. Στολές με χαρτί του μέτρου στις γυμναστικές επιδείξεις, γλυκά παιδικά χαμόγελα με τη δασκάλα δίπλα φύλακα και οδηγό.

·         Τ' αγόρια   εκτελούν σύνθετες ασκήσεις  στις γυμναστικές επιδείξεις του 1970.

·         Σε κάποιες φωτογραφίες η ικανοποίηση των παιδιών δεν κρύβεται, είναι η ώρα της έκθεσης των χειροτεχνημάτων στο τέλος της χρονιάς.

·         Δε θα μπορούσε να λείψει και η φωτογραφία από την τελετή λήξης του σχολικού έτους με τους μικρούς μπόμπιρες να τραγουδούν γεμάτοι χαρά για τις επικείμενες διακοπές!

·         Μαθητικά συσσίτια  στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια...

Φωτογραφίες με μικρές γνώριμες αγαπημένες μορφές συμμαθητών μας, ώριμων πλέον ανθρώπων που  τους συναντούμε καθημερινά , άλλων  που ζουν μακριά μας σ' άλλες χώρες κι άλλων που έφυγαν για πάντα... Φωτογραφίες με τους παλιούς μας δασκάλους, τους δασκάλους του 1ου Δημοτικού, που δημιούργησαν  μια παράδοση , μια παράδοση ζηλευτής λειτουργίας, άριστης συνεργασίας με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου.

 

Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων και σε όλους τους συντελεστές αυτού του θαυμάσιου αποτελέσματος, που θα ταξιδέψει  μακριά, σ' όλα τα μέρη όπου ζουν παλιοί μαθητές-τριες του 1ου Δημοτικού, για να συγκινήσει και  να αναθερμάνει παλιές φιλίες παιδικών χρόνων.

 

Ευχόμαστε το 1ο Δημοτικό Σχολείο , σχολείο με ικανή διεύθυνση, αξιόλογο κι έμπειρο  διδακτικό προσωπικό, με Σύλλογο Γονέων συμπαραστάτη και με ανθρώπους που το αγαπούν  και το στηρίζουν, να συνεχίσει να πορεύεται όλο και ψηλότερα πλάι στα άλλα  εξίσου αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μας.

( επιστολή προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας από δυο παλιές μαθήτριες του σχολείου)

 

Αν θέλετε να δείτε το ημερολόγιο μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε ένα μήνα που ακολουθεί: