Ξεκινάμε την παρουσίαση των φαγητών και των γλυκισμάτων  που συνηθίζουν οι Σιατιστινοί την περίοδο των Χριστουγέννων με την αρμιά και το αρμοζούμι, που και νηστίσιμο είναι και  φάρμακο για....προβλήματα υπερκατανάλωσης  οίνου  είναι.
Συνεχίζουμε με τα σαρμάδια και ακολουθεί  μια σειρά γλυκισμάτων, που χαρακτηρίζουμε κόλιαντα. Στο βιβλίο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ του Δημητρίου Παπαναούμ διαβάζουμε:
"Τα κόλιαντα είναι:
1. Οι κουλιαντίνες : Ψωμάκια στρογγυλά, που έχουν στη μέση της απάνω επιφάνειας ρώγες σταφυλιού ή σταφίδες.
2. Τα  σαλιάρια : γλυκίσματα που γίνονται με ζυμάρι ζυμωμένα με λάδι, ζάχαρι και γεμισμένο με καρύδια και μπαχαρικά.
3. Τα σιτζιούκια: καρύδια σε κλωστή περιχυμένα με βρασμένο πυκνό μούστο.
4. Η μουστόπιτα ή μουσταλευριά : με μούστο και αλεύρι.
5. Τα μουστοκούλουρα : με αλεύρι και αραιό μούστο.
6. Το πετιμέζι: βρασμένη κολοκύθα ή μελιτζανάκια ή σταφύλια κ. α. σε μούστο.
7. Τα κάστανα , ξηροί καρποί κ.λπ.
    Σε πολλά γεωργικά σπίτια προσφέρουν και βρασμένο καλαμπόκι ζεστό με μέλι ή ζάχαρη."

Για αρκετά από αυτά ακολουθούν συνταγές παρασκευής τους και φωτογραφίες ...γνωριμίας.

κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
Αρμιά και αρμοζούμι με κόκκινο πιπέρι .Συνταγή
Σαρμάδια
Συνταγή
Κουλιαντίνες
Συνταγή
Σαλιάρια
Συνταγή
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
Σιτζιούκι (σιτζιούκια)
Συνταγή
Μουστόπιτα(μ’στόπ’τα) Συνταγή
Μουστοκούλουρα
Συνταγή
Πετιμέζι


 
επιστροφή